Enkla övningarna: Så undviker du surfplatta-nacke i sommar

Av: 

Karin Holmberg

Mårten Nylén

Att få ont i nacke och axlar på grund av att man sitter med sin platta är inget ovanligt.
Fenomenet som kallas surfplatta-nacke är enligt en ny studie vanligt och kvinnor är de som drabbas mest.
Här visar PT:n och hälsocoachen Mårten Nylén några övningar som hjälper dig att aktivera och stärka upp rätt muskler – så att du kan undvika surfplatta-nacke i sommar.

Kolla serier, läsa en bok eller spela ett spel. Tillhör du de som gärna tar med dig surfplattan överallt och sitter och tittar ner i skärmen?
Brukar du dessutom känna smärta i nacke och axlar när du suttit ett tag?
Då kan du vara en av de som drabbats av Surfplatta-nacke. Ett fenomen som blivit ganska vanligt sedan surfplattorna kom in i vår vardag för några år sedan.

Vanligast bland kvinnor

Forskare vid university of Nevada i Las Vegas har i en studie frågat mer än 400 människor hur de använder sin surfplatta och om de får ont i axlar och nacken.

Mer än hälften berättade att de fick besvär. Tio procent uppgav att de fick svåra smärtor och 15 procent sov dåligt på grund av sina besvär, det skriver sr.se. Störst problem hade de som satt utan ryggstöd.

I studien framgick det att kvinnor mer än dubbelt så ofta rapporterade om besvär än vad männen gjorde. Hur länge man satt med sin surfplatta påverkade, enligt studien, inte hur ont man fick.

Svagare muskulatur

En förklaring till att kvinnor fick mer ont, är enligt forskarna, att kvinnor i genomsnitt är mindre än männen, de har kortare armar och smalare axlar. De har även svagare muskulatur i axlarna och nacken, det skriver sr.se

Ta en rörelsepaus och stretcha

Mårten Nylén är PT och hälsocoach och känner igen problematiken med just smärta i nacke och axlar.

– ja det är inte helt ovanligt. Det behöver inte heller vara att man sitter med en surfplatta. Många av oss sitter på kontor vid en dator hela dagarna och då får man lätt problem med nacke och axlar, säger Mårten Nylén.

Men det finns några enkla övningar som är bra att lägga till i sin vardag för att minska risken att drabbas av ömmande nacke och axlar.

– Det kan vara bra att lägga till små korta rörelsepauser på jobbet eftersom just stillasittandet är ett av vår tids största problem och då kan man passa på att göra dessa övningarna för att minska risken att drabbas av smärta i nackar och axlar, säger Mårten Nylén.

Mårten Nyléns tre smarta övningar:

Axellyft

Ställ dig upp och med axlarna neutralt. Lyft sedan dina axlar rakt upp med en lätt strävan bakåt. Håll kvar i i toppläget i fem sekunder innan du sakta släpper ner axlarna igen. Upprepa 5-10 gånger.

Bröststretch

I denna övningen behöver du en vägg, dörrkarm eller något liknande till hjälp.
Lyft upp armen med 90 graders vinkel i armbågsleden och placera den mot väggen/dörrkarmen. Låt armbågen ligga på samma höjd som axeln. Ta ett steg framåt med det motsatta benet och skjut sakta bak rumpan samtidigt som du lutar dig lätt framåt.
Här ska du känna stretchen i framsidan på axeln och i bröstmuskulaturen.

Väggpress

Ställ dig med ryggen mot en vägg med hälar, rumpa, rygg och nacke mot väggen. Lyft sedan armarna och placera dessa längs väggen med 90 grader i armbågsled och glöm inte att tänka på hållningen. Pressa sedan bröstryggen (mitten av skuldrorna) mot väggen och håll kvar i 5 sekunder. Upprepa 5-10 gånger. 
För dig som kan och vill göra övningen lite tuffare så kan du föra armarna långsamt upp och ner utan att släppa väggen.
Detta är en tuff övning som känns rejält i bröstryggen och ökar din rörlighet.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Slipp nackont med naprapatens övningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Mårten Nylén

Träning