Vanligare att drabbas av tvångssyndrom i Norden
Publicerad 2018-07-16
En ny studie visar att det är vanligare att drabbas av tvångssyndrom om man bor i Norden.
Anledningen – vi får färre timmar med dagsljus.
Det visar en ny studie från forskare vid Binghamton university i USA.
Att drabbas av tvångssyndrom, OCD, är både vanligare och kan vara värre om man bor i ett land långt från ekvatorn. Anledningen är, enligt forskare från Binghamton university i USA, att man får färre timmar med dagsljus.
Studien, som är genomförd av forskaren och psykologen Meredith Coles och hennes kolleger, publicerades nyligen i tidskriften Journal of Obsessive Compulsive and Related Disorders.
Rubbad dygnsrytm
Eftersom många som lider av tvångssyndrom upplever att de har svårt att sova på nätterna – och därför sover längre på dagen missar de fler av de åtråvärda timmarna där kroppen möter dagsljus. Vilket, enligt forskarna, kan förvärra situationen.
– Det senarelagda sovmönstret kan reducera dagsljusintaget, vilket potentiellt kan bidra till att vår biologiska klocka hamnar i otakt med dygnsrytmen. Personer som bor på platser med mindre solljus har sämre möjligheter att synkronisera sin cirkadiska klocka, vilket leder till förvärrad OCD, förklarar Coles ett pressmeddelande skriver Expressen.se
Analyserat förekomsten
Resultatet har de fått fram genom att analysera flera vetenskapliga texter om OCD:s förekomst på olika platser och sedan titta på hur länderna var placerade i förhållande till ekvatorn. Resultatet var tydligt, på platser långt från ekvatorn, där timmarna av dagsljus var mindre var förekomsten av OCD vanligare.
Cole och hennes team håller just nu på med fortsatta studier där man tittar på kopplingen mellan dagsljus och OCD och hoppas i framtiden kunna hitta nya behandlings rekommendationer som kan hjälpa personer som lider av tvångssyndrom, det skriver den brittiska tidningen Dailymail.
Fakta Tvångssyndrom – OCD
- Tvångssyndrom kallas också för OCD som är en förkortning från engelskans obsessive-compulsive disorder.
- De som lider av tvångssyndrom har ofta både tvångstankar och tvångshandlingar men du kan också enbart ha tvångstankar.
- Tvångstankar innebär att man kan känna att man måste göra vissa saker, till exempel kolla om dörren är låst eller att man stängt spisen. Tvångstankar kan vara tankar eller fantasier som kommer fast du inte vill det. De kan kännas obehagliga, ge ångest eller bara vara irriterande.
- Vid tvångssyndrom tar tankarna mycket av din tid och du har ofta också ångest. Det kan leda till att du har svårt att ta dig exempelvis till skolan eller till jobbet.
- Du som har tvångssyndrom kan känna att du behöver göra vissa saker för att minska ångesten när tankarna kommer. Du kan också uppleva att du måste utföra handlingarna för att förhindra att tankarna blir verklighet. Sådana handlingar kallas för tvångshandlingar.
- Tvångshandlingarna kan exempelvis vara att man upprepar vissa ord i tankarna, tvättar händerna ofta för att man är orolig för smuts eller bakterier, kollar att spisen är stängd upprepade gånger eller sorterar saker på ett visst sätt.
- Cirka 2 % av befolkningen i Sverige lider av tvångssyndrom.
- Kontakta din vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning om du har tvångstankar och har svårt att klara din vardag. Det finns flera olika behandlingar mot tvångssyndrom bland annat KBT-behandling och behandling med läkemedel.
Källa: 1177.se, Psykologiguiden