Hur ska jag äta när jag reser?

HÄLSA

Hej!

Har börjat försöka äta bättre sedan ett tag tillbaka men efter att jag nu fått jobb som resemontör och flänger runt i hela landet under veckorna går det mindre bra. Hemma på helgerna är det ju rätt lugnt då jag kan fixa min mat själv, men när man ligger ute har man inte lika stor valmöjlighet. Det är svårt att hitta nåt nyttigt att äta, utan det slutar med att man tar det man tycker verkar vara det minst onyttiga i stället. Det enda som går att styra hyfsat under veckorna är hotellfrukosten, men sedan skiter det sig eftersom man är hänvisad till korvmojje eller restaurang. Och de tänker ju oftare på smaken än hur nyttigt det är. Visst – en sallad går ju att beställa men man vill ju gärna ha lite energi också då man ofta jobbar runt 15-16h/dygn..

Så snälla ge mig lite tips på hur jag ska klara av att äta lite nyttigare och kanske få bort några extrakilon utan att behöva svälta...

/Trött

Hej!

Jag förstår att det är jobbigt att äta alla måltider ute samtidigt som man vill gå ner i vikt. Precis som du skriver är det ju tyvärr så att det finns gott om onyttig mat på restauranger och krogar.

Om det är så att du är hänvisad till restaurangmat så försök välja det minst onyttiga, precis om du beskriver att du redan gör. Försök välja så "ren" mat som möjligt, dvs undvik panerad och friterad mat, feta såser och grytor, stekt potatis. Även om det serveras stekt potatis till en rätt så kan man alltid be om att få kokt potatis eller ris istället. Om det finns en grönsaksbuffé så välj även där de "renaste" grönsakerna och fyll halva tallriken med dessa. Då får du inte plats med så mycket av den andra maten, du får en full tallrik utan att den innehåller så mycket kalorier.

Om det INTE finns grönsaksbuffé så fråga om det finns möjlighet att få extra grönsaker, det borde man kunna få. "Kunden har alltid rätt", sägs det ju. På kvällen kan du antingen göra på samma sätt eller så köper du mat i affären, som kan ätas kall på hotellrummet. Till exempel bröd med makrill i tomatsås, grillad kyckling eller ordentligt med skinka/rostbiff eller liknande, en tomat, ett par morötter och en frukt. Då får du i dig alla delarna från tallriksmodellen utan en massa onödigt fett eller onödiga kalorier.

Till mellanmål är frukt alldeles utmärkt. Ta gärna en promenad på kvällen efter jobbet, eller leta upp ett lokalt gym så att du får lite motion oxå. Hoppas att du får rätsida på maten och att du kan bli av med de sista störande kilona.

Lycka till,

hälsar Josefine

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost