Dina gener gör dig generös

HÄLSA

Ny forskning: Givmildhet är ärftligt

LONDON. Är du generös och ser det som ditt bästa personlighetsdrag?

Tacka föräldrarna.

Du har det i generna.

Foto: GIVMILDA Skådespelarna Angelina Jolie och Brad Pitt lägger mycket tid och pengar på välgörenhet. Nu är det bevisat att generositet är ärftligt.

En ny undersökning visar att vissa personer är förutbestämda att bli generösa.

Forskare vid hebreiska universitetet i Jerusalem gjorde en nätomröstning bland 203 personer. De fick en uppgift där de kunde välja att behålla en summa pengar eller ge bort den.

Första beviset

Resultatet visade att de som hade en viss form av genen AVPR1a var 50 procent troligare att ge bort pengarna.

– Experimentet är det första beviset, så vitt jag vet, på att det finns ett samband mellan dna och osjälviskhet, säger dr Ariel Knafo till BBC.

Social förmåga

Genen AVPR1a hjälper hormonet arginine vasopressin att påverka hjärncellerna. Vasopressin i sin tur gynnar den sociala förmågan.

Psykologen George Feldman tycker att resultatet låter logiskt. Osjälviskhet kan ses som en strategi för att få gentjänster.

Men eftersom det sällan händer bland främlingar är just impulsen att vara social och försöka få nya vänner viktig.

Pitt och Jolie ger bort en tredjedel

Angelina Jolie och Brad Pitt uppger sig ge bort en tredjedel av sin inkomst. Hon är ambassadör för FN:s flyktingkommissarie, reser jorden runt för att rädda världen. Paret har också skänkt stora summor till offren i Darfur och till återuppbyggnaden av New Orleans efter Katrina.

Foto: JK Rowling.

Efter succén med Harry Potter-böckerna har brittiska författaren JK Rowling donerat hundratals miljoner kronor till välgörande ändamål, bland annat organisationen Comic Relief som hjälper utsatta barn i världen och till en organisation för ensamstående brittiska mödrar.

Barbra Streisand har skänkt hundratals miljoner kronor till välgörenhet. Bland annat skänkte hon en lyxvilla värd 15 miljoner dollar till en miljöorganisation.