Sluta-snusa-skolan

Av: 

Sofia Hadjipetri

Snus

Du har bestämt dig. Du har berättat för alla att du lägger av. Du är helt fokuserad och ser fram emot den 1 januari 2008.

Vad du inte vet är hur du undviker den värsta abstinensen och de jobbigaste snusattackerna. Tillsammans med Johan Roos, telefonrådgivare och tobaksavvänjare på Sluta-röka-linjen har vi lagt upp en guide - vecka för vecka.

Bye bye prilla efter prishöjningen.
Bye bye prilla efter prishöjningen.

Hur förbereder jag mig?

Du bör mentalt förbereda dig på att den första tiden är jobbig. Du kommer inte att fungera som du brukar. Hjärnan och kroppen kommer att vara i obalans, du kan uppleva irritation och koncentrationssvårigheter.

Vecka 1:

Är du en ”lätt” snusare, det vill säga, snusar en halv dosa per dag, kommer du att märka av abstinensen efter 3-4 dagar. Snusar du mycket, minst en dosa om dagen, kan besvären komma ganska omgående. Det är bra att vara beredd på det. Första veckan är framförallt fysiskt ansträngande. Blodsockret och blodtrycket kommer att vara lågt och du kan uppleva olika typer av stressmoment.

Vecka 2:

Då börjar de fysiska problemen sakta att avta. Istället kan du känna att det är mentalt jobbigt att inte längre ha en prilla under läppen. Eftersom du ständigt kommer att tänka på att du inte ska snusa, tar det energi från dig och du kan känna dig mentalt trött.

Vecka 3-4:

De psykiskt påfrestande momenten kommer att fortsätta vara kännbara. Men klarar du av de här första fyra kritiska veckorna kommer du sakta men säkert komma till punkten där du mår lika bra som någon som aldrig någonsin snusat.

Hur underlättar jag den första krismånaden?

Berätta för din omgivning att du har slutat snusa. Deras stöd kommer att vara till hjälp, eftersom du kan känna dig nedstämd. Sysselsätt dig med aktiviteter du stimuleras av för att hålla humöret uppe. För att förbränna stresshormonerna i kroppen, som kommer att öka, är det bra om du tränar. Du kan gå på gym eller ta långa promenader med hunden, så länge du aktiverar dig på ett sätt du trivs med. Drick ett glas vatten i timmen och ät små regelbundna måltider för att få stabilare blodsocker.

Källa: Sluta-röka-linjen

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Snus