Frisör och psykolog

HÄLSA

”Jag är övertygad om att jag hjälpt många”

Foto: Snaggsalig ”Som frisör är man automatiskt en terapeut. Många som kommer hit är stressade eller ledsna och behöver någon att tala med”, säger Sveriges första auktoriserade frisörpsykolog Maria Redig. Här hjälper hon Aftonbladets reporter att trassla ut kärleksfnurror.

Föna bort problemen och klipp dig till ett bättre liv.

Frisören fixar även insidan av skallen.

– Alla behöver någon som lyssnar och jag hjälper till, säger frisörpsykologen Maria Redig.

Hos henne gråter kunderna – ofta.

Maria Redig är Sveriges första frisörpsykolog och behandlar såväl slitna toppar som trasiga människor.

I 25 år har hon med saxen i hand lyssnat på människors problem, och nu har hon utbildat sig till samtalsterapeut.

– Att öppna sig hos frissan är ofarligt, men att gå till en ”riktig” psykolog tycker många är läskigt, säger Maria Redig.

Hulkar av gråt

I hennes frisörstol kommer sanningen fram och det blir stora samtal om livet, döden och kärleken, men också om svärmödrar och det svåra i att vara tonårsmorsa.

Via spegeln ser hon sina kunder i ögonen och lyssnar på deras livshistorier, samtidigt som hon klipper, permanentar och färgar.

Vissa är en hårsmån från att falla i hop och hulkar av gråt. Då släpper Maria saxen och ofta får kunden både en varm kram och ett gott råd på vägen.

– Svaret på frågan finns alltid hos personen själv. Jag kan bara stå bakom och heja på deras beslut, säger hon.

Samtalet djupdyker

Men går det verkligen att kamma hem lösningen på livets problem hos frissan? Aftonbladets reporter beslöt sig självfallet att testa en hårfin klippning.

Ur högtalarna strömmar lugn musik och Maria borstar mjukt igenom mitt hår. Samtalet flyter naturligt och djupdyker då och då ner i en närgången fråga.

”Hjälpt många”

Det blir snabbt personligt. När hon kapar luggen känns det som hon ser rakt genom mig, och lite läskigt är det. Men fint med någon som lyssnar så intensivt.

– Jag är övertygad om att jag hjälpt många. Jag ger dem trygghet, styrka och snygghet, säger Maria och sätter på en dånande hårfön. Efter det är alla problem som bortblåsta. Nästan.