Borg-kalsonger extremt giftiga

HÄLSA

Trendkalsonger innehåller höga halter gift

Extrema halter miljögift.

Det visade sig Björn Borg-kalsongerna innehålla när GP testade två par.

Nonylfenoletoxylat är förbjuden vid tillverkning inom EU men kläder med kemikalien får importeras.

Foto: Björn Borg-kalsongerna innehåller farliga gifter.

Tidningen Göteborgsposten lät analysera två par Björn Borg-kalsonger och det visade sig att båda innehöll extremt höga halter av nonylfenoletoxylat. Det första paret 860 milligram per kilo och det andra 490, skriver GP.

Allvarliga miljökonsekvenser kan bli följden av att man använder nonylfenoletoxylat i textilbranschen. Kemikalien kan nämligen brytas ned till nonylfenol som kan vara hormonstörande och leda till nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador för fiskar och groddjur. Därför är kemikalien förbjuden vid tillverkning inom EU. Men det är fritt fram att importera textilier som innehåller nonylfenoletoxylat.

– Det här är ett jättestort miljöbekymmer som vi importerar. Själva förekomsten av nonylfenoletoxylater visar att allting från den fabriken kommer att innehålla en större eller mindre mängd av ämnet, säger Torbjörn Synnerdahl, miljöexpert på analysföretaget Eurofins till GP.

Nya tester

Den svenska branschorganisationen Textilimportörerna har föreslagit ett gränsvärde på 250 milligram per kilo textil för att skydda miljön.

– Företaget måste naturligtvis gå på sin leverantör och säga att de får leta upp källan till det här och ta bort det. Jag tror att varje sådant här larm leder till en skärpning, säger Åke Weyler som är konsult vid Textilimportörerna till GP.

Annacarin Modin som är produktchef på Björn Borg AB uppger att företaget tar "jätteallvarligt” på uppgifterna. Hon säger att företaget följer Textilimportörernas föreskrifter, och att stickprov har gjort som visar på värden mellan 120 och 200 milligram per kilo textil.

– Uppenbart brister det någonstans. Våra leverantörer gör tester i Fjärran Östern och så skickar vi egna stickprov till textilläderlabbet. Nu kommer jag att skicka ytterligare prover för test av de svarta kalsongerna för att gå till botten med detta, säger hon.