En sömnlös natt räcker för att fettet ska börja växa

Ett sömnlöst dygn räcker för att fettvävnaden ska börja växa till.
Ett sömnlöst dygn räcker för att fettvävnaden ska börja växa till.

Att dålig sömn stör ämnesomsättningen och är förknippat med risk för övervikt är ingen nyhet.
Men en studie från Uppsala universitet visar att det bara krävs en enda sömnlös natt för att fettvävnaden ska börja växa.
– Det var överraskade hur snabbt effekten kommer, säger forskaren Jonathan Cedernaes som ansvarat för studien.

Att dålig sömn stör ämnesomsättningen och är förknippat med högre risk för hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 , övervikt och fetma har flera studier visat. Men en ny studie från Uppsala Universitet som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science Advance visar att effekten kommer betydligt snabbare än man tidigare trott. Redan efter ett sömnlöst dygn kan man se att fettvävnaden växer till medan nedbrytning av muskler startar.

– Det är första gången som man tittar på dessa vävnader samtidigt men det är viktigt att tillägga att vi tittat på markörer och inte mätt de olika vävnaderna, säger Jonathan Cedernaes.

Liten studie – med stor betydelse

I studien som genomförts på Uppsala universitet ingick 15 normalviktiga och friska personer mellan 19–25 år. Personerna fick spendera två nätter i universitetets sömnlaboratorium. Den ena natten fick de sova normalt medan de den andra natten hölls vakna konstant. Båda gångerna togs vävnadsprover från muskel- och fettvävnaden.

Trots att studien var liten när man ser till antalet deltagare så är resultaten av betydelse. Ingen har nämligen tidigare kunnat visa hur vävnadsspecifika molekylära mekanismer kan ligga bakom de negativa effekterna av otillräcklig sömn.

– Personerna som ingick i studierna var friska och normalviktiga och hade inga problem med sina sömnvanor. Det var viktigt för att veta att det var just sömnbristen som låg bakom de värden vi fick.

Påverkas negativt

En anledning till att ämnesomsättningen påverkas negativt är att muskelvävnaden verkar få en minskad kapacitet att bryta ner blodsockret. – Detta är något som på sikt kan göra att man får en ökad risk att drabbas av diabetes typ 2 eller fetma.

Livstilsfaktorer viktiga

En slutsats av studien är att det är extra viktigt att tänka på att ha en bra kosthållning och att träna om man har skiftarbete eller av andra anledningar har problem med sömnen.
– Detta är något man vet sedan tidigare studier men kan vara bra att tänka på om man tillhör de som har problem med sömnen, säger Jonathan Cedernaes och fortsätter:

– En annan sak som är viktig att tillägga är att vi inte vet hur snabbt effekten kan försvinna. Vi blev överraskade över hur snabbt effekten kommer men den kan också vara möjligt att den kan försvinna lika fort efter några dygn med återhämtning. Det är sådant som vidare studier får visa, säger Jonathan Cedernaes.

Publisert:

LÄS VIDARE