Fråga Mia

Hälsa

Mia Törnblom är Kropp & Hälsas expert på personlig utveckling. Skriv, du också! Skicka din fråga till mia.tornblom@aftonbladet.se

Hur tar jag reda på vad jag verkligen vill?

Hej Mia. Just nu känner jag mig lite deprimerad. Jag vill gärna ha ett bra jobb som jag trivs med, flytta till en annan stad. Dessutom har jag sett att det alltid är jag som hör av mig till min vänskapskrets, ringer, hittar på roliga saker och planerar det mesta. Men de gör precis tvärtom, de hör aldrig av sig – bara om jag är online, så det finns aldrig någon som lyssnar eller stöttar mig.

Nu har jag varit tvungen att kolla upp vilka jag vill umgås med. Det har inte varit lätt att avsluta vänskapen men jag vill inte lägga ner min tid och energi på någon som inte ger mig något tillbaka. Hur ska jag göra för att komma över detta? Klart att jag har andra fina vänner som finns där för mig. Men nu till min fråga: hur får man nya vänner? Har du något tips? Hur ska jag ta reda på vad jag verkligen vill med yrkesliv och intressen? Har i dag bestämt mig för att ändra mina matvanor och börja träna, hur gör jag för att hålla den motivationen uppe? Hur ska jag göra? Vet inte vart jag ska ta vägen riktigt. Detta är viktigt för mig.

Hej, hej

MIA SVARAR: Jag har absolut förståelse för att du kan känna dig lite deppig. En viktig regel om du vill göra någon form av förändring i ditt liv är att välja ut en sak och lägga fokus på det målet. Med det menar jag att du ska vara noga med att specificera vad du vill uppnå, sätta upp en realistisk tidsplan för det, göra delmål och att vara noggrann med att uppmärksamma dina framsteg. Med andra ord välj ett område, inte allt på en gång, för då är det omöjligt att lyckas.

Om du till exempel väljer att skaffa nya vänner så är ju en viktig del att du tar en titt på de relationer du inte vill ha, skriv gärna ner vad som inte fungerar för dig. När det är gjort är det dags att lägga fokus på de personer i ditt liv som du är glad för, hur är de personerna? Var har du mött dem? Vilka är deras finaste egenskaper? Ett bra sätt att hitta nya vänner är så klart via nätet, men även på olika kurser och ideella organisationer. När det gäller det här med att du alltid tar initiativ så tycker jag inte att det är hela världen, en del av oss är mer aktiva och kommer på olika sätt att umgås, jag själv är en sådan person som hör av mig mer än flera av mina vänner, men jag väljer att inte se det som ett problem och jag vet att de ofta tror att jag redan är upptagen, vi är lite olika och det är ju det som är kul och spännande.

Med andra ord, ta en sak i taget och helst det viktigaste först, när du lyckats nå ett mål så får du kraft att ta tag i nästa.

Kram Mia

Jag vill hjälpa min lillasyster att få bra självkänsla

Hej Mia! Jag är en tjej på 17 år och jag har en lillasyster på 14 år som har en otroligt dålig självkänsla. Hon spelar handboll på elitnivå och har en konkurrent, som hon verkligen tävlar emot. Tränarna prioriterar hennes konkurrent mer än henne och det gör att hon sjunker som person. Jag har verkligen försökt hjälpa henne på alla sätt jag kan, men hon förstår verkligen inte själv att hon måste lära sig att älska sig själv innan hon kan visa andra sina talanger. Har du några tips på hur jag ska kunna hjälpa henne?

Tacksam för svar =)

MIA SVARAR: Hej fina, kloka storasyster! Jag förstår verkligen hur du känner, det gör ont i oss när de vi älskar mår dåligt och far illa. Tyvärr är det med självkänsla som med kondition, vi kan inte träna åt någon annan. Vad vi kan göra är att finnas där, stötta, uppmuntra och så vidare. Som det låter så är din syster helt styrd av sina prestationer och bestämmer sitt värde beroende på sina prestationer. Starkt självförtroende men svag självkänsla. Eftersom det är så mycket tävling i hennes liv kan du ju tillföra lek och glädje. Ta med henne på bio och annat avslappnande och kul så att hon släpper tävlandet i alla fall i stunder.

Om du vill ge henne råd så tänk på att hellre prata om vad du själv gjort för att träna din egen självkänsla, det är lättare att ta till sig, känna identifikation än att ta till oss oombedda råd. Jag är säker på att hon kommer att inse vad hon behöver och det bästa är att du finns där för henne och kan stötta henne.

Massor med kramar och lycka till!

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa