Delikatesserna som är bra för dina tänder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-11

Functional food – en ny trend
med bra mat för dina tänder

En god ost, mörk choklad och ett glas rött.

Där har ni en stark uppställning som hjälper till att försvara din munhälsa.

Aftonbladet har sonderat terrängen – och upptäckt att alla godsaker inte tvunget är dåligt för dina tänder.

Peter Lingström.
Peter Lingström.

I alla tider har det ständiga hotet om tandtroll hängt som ett stort svart moln över oss. Godis och läsk ger hål i tänderna, punkt slut.

Men nu börjar forskningen svänga något. Tandtrollshotet är visserligen kvar – men fokus har skiftat från vad vi stoppar i oss, till hur ofta vi gör det och hur vi beter oss när vi gör det.

– Man kan säga att det är lite roligare i dag. Förr har man alltid pratat om att undvika sockerhaltiga produkter och inte dricka läsk och det budskapet gäller i allra högsta grad fortfarande. Men vi ser också att beteendet är viktigt. Hur ofta vi äter och beteende har större betydelse än vad man tidigare trott. Ät och drick hellre allting på en gång än att till exempel ta en klunk läsk då och då, säger Peter Lingström, professor i cariologi (karieslära) vid Göteborgs universitet.

Choklad upp i topp

Samtidigt som frekvensens betydelse utreds har en annan trend växt fram – functional foods. Man tittar helt enkelt på om det finns mat som kan skydda tänderna. Och då seglar chokladkakan helt plötsligt upp på topplistan.

– Jag säger inte att det är bra godis, men det är åtminstone bättre än annat godis. Fettet smörjer tandytan och fastnar inte lika lätt. Kakaon innehåller dessutom antioxidanter som har en negativ påverkan på bakterierna i munnen. Allra helst ska man äta produkter med minst 70 procent kakao, säger Lingström.

”Stärker tandytan”

Men det slutar inte med godsaker där.

– Te är bra, det innehåller fluor och olika ämnen som är skadliga för bakterierna. Mjölk och mjölkprodukter är också bra. Det innehåller kalcium och fosfat som stärker tandytan. Den bästa mjölkprodukten är egentligen ost, för den innehåller dessutom inget mjölksocker.

Gamla råd gäller fortfarande

Och för den som vill unna sig något extra på fredagskvällen finns möjligheten.

– Ett glas rött vin är faktiskt inte fel, det innehåller antioxidanter. Men allt ska naturligtvis vara med måtta och fortfarande gäller rådet att borsta tänderna med fluortandkräm efteråt, säger Lingström.

 

Ämnen i artikeln