Nässlor stärker hår och hud

Hälsa

Nässlor har använts mot olika sjukdomar inom folkmedicinen under århundraden. Visserligen är den ett besvärligt ogräs i våra odlingar, men också en omtyckt vårprimör i matlagningen.

Nässlor är bra för mycket. De förnyar din hud och ditt hår, men går också att göra soppa på.
Nässlor är bra för mycket. De förnyar din hud och ditt hår, men går också att göra soppa på.

Brännässlan är en kulturväxt som ofta finns kring bostadshus, uthus eller komposter och i Sverige är den vanlig i hela landet.

Urtica dioica, som den heter på latin, är ett fler-årigt ogräs som kan bli mellan 30-150 cm högt.

Trots sina obehagliga brännande egenskaper, som försvinner vid torkning eller kokning, är den på många sätt en hälsosam ört.

Nässlan har ett effektivt PH-värde på sura jordar och nässelvatten kan vara en bra ersättning för konstgödning under förutsättning att det används regelbundet.

Nässlor bra mot gikt

Indianerna gjorde tyg och rep av nässlor och för länge sedan slog man sina ben med färska brännässlor för att få igång blodomloppet när det var kallt.

De proteinrika nässelfröna har använts inom folkmedicinen där de fungerar som vattendrivande medel vid gikt, reumatism, lever- och gallbesvär.

Nässlan innehåller vitaminer som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin. Därtill stimulerar den ämnesomsättningen och är bra mot oren hy och hudsjukdomar.

Förhindrar håravfall

Inom örtkosmetiken används nässlor bland annat för framställning av hårvatten då den stärker hårrötterna och förhindrar mjällbildning eller håravfall.

Nässlor rengör hyn och används därför till ångbad eller ansiktsmasker och passar alla hudtyper.

Bäst är de unga späda vårnässlorna som är en utmärkt vitaminrik grönsak på våren och som ofta används vid just renande vårkurer.

Nässlor kan kokas som spenat, förvällas och frysas.

Man använder dem och deras frön vid brödbak, soppor, gratänger, i gröt eller på frukostflingorna. Hela växten kan användas, antingen färsk, torkad eller som växtsaft.

Nässlor kan plockas både vår och sommar innan plantan går i blom. Späda toppskott är de mjällaste delarna av örten.

Torkade nässlor finns att köpa i hälsokostaffärer, men man kan också själv samla nässlor på rena platser.

Nässelte för magen

Ansiktsmask för torr hy

Nässelsoppa på späda skott

Avkok för hårväxten

Lena Martoglio Bomler

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa