Hjälp! Jag blir röd som en tomat

Publicerad:
Uppdaterad:

Att rodna är för många ett stort problem. Ansiktet blossar upp och det känns som om alla stirrar.

Men lugn - det finns hjälp att få.

Foto: Andreas Lundberg

Blir du också

röd i ansiktet i vissa situationer?

Du kanske ska hålla tal eller gå på en dejt med en ny kille och så flammar ansiktet upp i en blossande röd färg. Du kanske undrar varför just du har svårt att dölja dina känslor. Men kom ihåg, du inte är ensam.

– Alla har vi nog någon gång rodnat, vi har bara olika tröskel för detta, säger Jan Lapins, överläkare och hudexpert på Huddinge sjukhus.

Det som sker rent fysiskt när du rodnar är att blodkärlen vidgar sig i huden. Det här styrs av det så kallade autonoma nervsystemet, det vill säga mot din vilja och ofta i situationer där du känner dig stressad.

– Det ofrivilliga nervsystemet provoceras bland annat i ”generande” situationer samt vid ilska, säger Jan.

Dags att söka hjälp

Det kan tyckas orättvist att vissa kan dölja sina känslor och andra inte. Känslan av att "alla stirrar" kan bli så svår att man drar sig för att utsätta sig för pinsamma situationer. Då är det dags att söka hjälp.

Arne Öhman, professor i psykologi vid Karolinska institutet säger att rädslan för att rodna är knuten till social fobi.

– Liksom sociala fobiker är personer som rodnar rädda för situationer där det finns risk för att göra bort sig, säger Arne Öhman.

Ett bra botemedel mot social fobi är att utsätta sig för situationer som man tror kan utlösa rädslan. Kognitiv beteendeterapi kan därför vara till stor hjälp.

– Vet man med sig att man rodnar blir det ofta mycket värre. Men genom att utsätta sig för situationer där man tror att man kommer att bli generad kan man träna sig och på så sätt bli bättre, säger Arne Öhman.

6 sätt att motverka ett tomatansikte

Paola Langdal (halsa@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN