Nu finns hjälp för rastlösa ben

Hälsa

Har du svårt att sitta stilla och svårt att sova på natten för att det kryper i benen?

Då kan du lida av den dolda folksjukdomen "rastlösa ben-syndromet" RLS (restless legs syndrome).

Nu finns effektiv behandling mot sjukdomen.

En vanlig orsak till rastlösa ben är järnbrist. I de fallen kan det botas med järntillskott. I andra svårare fall kan nya parkinsonläkemedel lindra eller helt ta bort besvären.
En vanlig orsak till rastlösa ben är järnbrist. I de fallen kan det botas med järntillskott. I andra svårare fall kan nya parkinsonläkemedel lindra eller helt ta bort besvären.

Jan Ulfberg, sömnforskare och överläkare vid sömnlaboratoriet på Avesta lasarett, är expert på RLS och har skrivit en bok om den okända sjukdomen.

- Personer kan ha lidit av svåra besvär i 20-30 år. Nu kan de få nästan omedelbar och dramatisk effekt tack vare den nya behandlingen. En vanlig orsak är till exempel järnbrist hos kvinnor. I de fallen kan det botas med järntillskott. I andra svårare fall kan nya parkinsonläkemedel lindra eller ta bort besvären helt, säger han.

Jan Ulfberg började uppmärksamma RLS när han talade närmare med sina patienter om deras sömnproblem.

- Det kom då fram att många led svårt av krypningar och andra besvär i benen. Det var grundorsaken till deras sömnrubbningar.

Lider i tysthet

Många lider i tysthet. Många får inte hjälp eller blir missförstådda i vården.

Det är viktigt att man får rätt diagnos och behandling, anser han. RLS kan till exempel kanske öka risken för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Det visar den första studien i sitt slag, även internationellt, på 4 000 män i Dalarnas län.

- Cirka sex procent av männen i studien led av RLS. De hade 50 procent förhöjd risk att få högt blodtryck och två-trefaldig risk att få hjärt-kärlsjukdom jämfört med andra män. Riskökningen beror troligen på sömnstörningar de fått av restless legs och som kan påverka hjärta och blodkärl, säger Jan Ulfberg, som lett studien, som snart ska publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Isolerar sig

Svåra besvär av RLS kan bli ett stort socialt handikapp.

- Patienterna kan ha så svårt att sitta stilla av benbesvären att de till exempel inte kan gå på bio eller gå bort på en längre middag. De reser inte längre sträckor för de kan inte sitta stilla på buss eller flyg. De isolerar sig hemma. Sömnstörningar och dagtrötthet leder även till depression hos många.

Även barn kan få RLS.

- De här barnen har svårt att sitta stilla och måste upp och röra sig för att få lindring. Det kan då misstolkas som växtvärk eller hyperaktivitet och okoncentration.

Man kan även normalt ha myrkrypningar utan att lida av RLS?

- Ja, det kan vara tillfällig nervpåverkan när man till exempel är mycket trött på kvällen eller om man suttit länge med korslagda ben så att de "somnar".

Symptom på restless legs:

Kvinnor drabbas oftare än män

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa