Fem middagar

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Veckan har precis börjat och du har redan brist på fantasi när det kommer till matlagningen. Känner du igen dig? Viktklubb bjuder på fem kalorisnåla middagar.

Balsam och ädelostpasta

Tillagningstid 15 minuter
1 portion = 437 kcal
Antal portioner: 4

Foto: DANIEL PEDERSEN

Ingredienser
200 gram röd lök i ringar
2 msk margarin
1 msk balsamvinäger
0.5 tsk socker
200 gram kantareller
100 gram ädelost 30 % fett
salt och peppar
300 gram pasta, ev glutenfri

Instruktioner
Stek lökringarna i hälften av margarinet i en stekpanna. Slå på balsamvinäger och socker. Lägg löken åt sidan. Dela svampen något. Stek svampen i resten av margarinet. Blanda i lök och ädelost. Osten ska smälta något.Salta och peppra. ?Servera med kokt pasta.

Bacon och squashlasagne

Tillagningstid 60 minuter
1 portion = 527 kcal
Antal portioner: 4

Ingredienser
140 gram bacon i bitar
200 gram squash i skivor
2 klyfta vitlök, pressade
4 msk chilisås
4 msk tomatpuré

bechamelsås:
2.5 msk vetemjöl
5 dl mellanmjölk
200 gram lasagneplattor
2 dl kesella 10 %
25 gram riven 17 %-ig ost

råkost:
200 gram strimlad vitkål
0.5 dl bladpersilja
100 gram ananas i bitar
1 dl inlagd paprika

Instruktioner
Stek bacon, squash och vitlök i sitt eget fett i en stekpanna. Rör ner chilisås och tomatpuré. Blanda ut vetemjölet i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och låt såsen koka under omrörning i minst 5 minuter. Salta och peppra. Varva baconröra, lasagneplattor, bechamelsås och kesella i en smord ugnsfast form. Börja och sluta med bechamelsås. Toppa med riven ost. Stek i 225 grader i ca 40 minuter. Lägg ev på aluminiumfolie mot slutet. Servera lasagnen med råkost gjord på vitkål, bladpersilja, ananas och paprika.

Baconinlindade kycklingfiléer

Tillagningstid 20 minuter
1 portion = 582 kcal
Antal portioner: 4

Ingredienser
500 gram kycklingfilé
100 gram fetaost fett 16 %
2 msk mango chutney
70 gram bacon
1 förp Pommes Chateau (tex Felix)
400 gram broccoli
2 msk mango chutney att servera till

Instruktioner
Skär ett snitt i kycklingfiléerna. Fyll dem med fetaost och mango chutney. Snurra ett bacon runt varje filé. Fäst med tandpetare. Stek kycklingen i fettet från baconet. Salta och peppra. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Stek dem i 15 minuter i 225 grader. Servera med klyftpotatis, kokt broccoli och mango chutney.

Aubergine och mozzarellagratäng

Tillagningstid 90 minuter
1 portion = 593 kcal
Antal portioner: 4

Ingredienser
800 gram aubergine i skivor
4 msk olivolja

tomatsås:
1 klyfta vitlök, pressad
100 gram gul lök, finhackad
8 dl krossade tomater
1 tsk salt
2 msk socker
250 gram Mozzarella light
3 dl couscous eller quinoa
150 gram blandad sallad
8 st svarta oliver i vatten

Instruktioner
Lägg aubergineskivorna på ett skärbräde. Strö på salt. Låt aubergineskivorna ligga så en stund. Torka dem med hushållspapper, vänd och gör likadant på andra sidan. Lägg auberginerna på en plåt. Ringla över 3 msk olivolja. Stek i 250 grader i ca 10 minuter. Vänd efter halva tiden.?Tomatsås: Fräs all lök i olja i en kastrull. Tillsätt tomater, salt (pröva dig fram mängdmässigt) och socker. Låt såsen koka i ca 15 minuter. Varva aubergine, mozzarella i skivor samt tomatsås i en ugnsfast form. Sluta och börja med tomatsås. Stek gratängen i 50 minuter i 225 grader.?Servera kokt couscous, salladsblad och oliver till.

Biff och wokgrönsaker med wasabismak

Tillagningstid 20 minuter
1 portion = 397 kcal
Antal portioner: 4

Foto: KRISTIN LIDELL

Ingredienser
400 gram wokgrönsaker
2 msk matolja
0.5 st grönsaksbuljongtärning
300 gram lövbiff
4 st pitabröd
2 tsk wasabi
4 tsk sesamfrön

Instruktioner
Stek grönsakerna snabbt i en wokpanna eller stekpanna i hälften av oljan. Smula över buljongtärning (inget vatten). Lägg grönsakerna åt sidan. Stek köttet, ev behöver det delas en gång. Salta och peppra.?Servera grönsaker och lövbiff i varma pitabröd (värm gärna i brödrosten) tillsammans med en klick wasabi och sesamfrö.

Publicerad: