Andas långsamt... sänk blodtrycket

Av: Caroline Hougner

Publicerad:
Uppdaterad:

Andningskontroll nästan lika bra som läkemedel

Lär dig andas rätt - och slipp högt blodtryck. En ny svensk studie visar att bättre andningskontroll kan sänka blodtrycket nästan lika mycket som läkemedel.

Tekniken påminner om yoga och lärs ut med hjälp av en apparat som får dig att andas långsammare. Resperate som apparaten heter har funnits några år och testats av 90 patienter i Göteborg. Samtliga hade lindrigt till måttligt förhöjt blodtryck som några av dem behandlade med medicin när de erbjöds vara med i undersökningen.

Drygt hälften använde andningsapparaten tre gånger i veckan, en kvart åt gången. Resten fick lyssna på lugn musik lika ofta och i samma mängd under de 15 månader studien pågick.

Resultaten presenterades nyligen vid den stora ESC-kongressen, European Society of Cardiology, och visar att samtliga sänkte sitt blodtryck, men mest sjönk det hos de som lärt sig den nya andningstekniken. Till skillnad från musikgruppen som enbart fått ned det systoliska trycket lyckades de sänka både det systoliska och det diastoliska trycket. Enligt docent Lennart Nord på Göteborgs universitet motsvarade sänkningen i princip den du kan få med en låg dos blodtrycksmedicin.

Ett komplement

– Det är möjligt att det här är en behandling som kan ersätta läkemedel för vissa patienter, alternativt vara ett komplement. En stor fördel är att den inte ger några biverkningar, säger han till Dagens Medicin.

Lennart Nord har tidigare arbetat som distriktsläkare och har lång erfarenhet av patienter med högt blodtryck, så kallad hypertoni. Ett svårbehandlat tillstånd menar han.

– Livsstilsförändringar är den viktigaste åtgärden. Men därutöver är det bra att ha flera åtgärder med olika verkningsmekanismer att ta till, säger han och tror apparaten fyller en funktion.

– Den stora poängen med Resperate är att patienten verkligen lyckas sänka sin andningsfrekvens. Det är inte så lätt som det låter, säger han.

Att musikgruppen också lyckades sänka blodtrycket tror han beror på helt andra mekanismer, som att patienterna slappnade av. Avslappnande musik är därför ytterligare ett utmärkt komplement när man vill sänka sitt blodtryck tipsar han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN