Mobiler ofarliga – för alla vuxna

1 av 2
HÄLSA

Prata på – om du är vuxen.

Att tala i mobilen ökar inte risken för hjärntumör. Det visar världens största mobiltelefonstudie.

Men vi vet ännu inte om barnen tar skada.

I går presenterades resultatet av den internationella mobiltelefonstudien Interphone – om risken för hjärntumör ökar när man pratar i mobiltelefon.

Svaret är: Nej.

Att använda mobiltelefon regelbundet i tio år gav ingen ökad risk för hjärntumör, berättade Maria Feychting, professor i epidemiologi på Karolinska Institutet.

I studien ingick 5 100 patienter med hjärntumör från 13 länder, däribland Sverige. Deras mobiltelefonanvändning jämfördes med friska kontrollpersoners.

Statistik från Socialstyrelsen visar heller inte på någon ökning av hjärntumörer i Sverige sedan mobiltelefonerna kom i mitten av 80-talet.

Svar nästa år – kanske

Det finns en invändning mot studien.

Inga barn ingick.

Vi vet därför inte om barn kan få hjärntumör av att använda mobiltelefon. Och detta i en tid då nästan varenda unge har en mobil från tidig ålder.

Nästa år kanske vi har svaret. Då ska den första barnstudien vara klar med 7–19-åringar med hjärntumör, för att se om det finns ett samband.

Men så länge vi inte vet om barnen kan ta skada – och vi heller inte kan utesluta risk för hjärntumör på längre sikt än tio år, så finns det anledning att vara försiktig.

Till dess att vi vet mer säkert.

Det säger Jimmy Estenberg, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Myndigheten rekommenderar därför handsfree och att man

håller telefonen en bit från huvudet. Han betonar att detta särskilt gäller barn och unga, eftersom de kommer att vara exponerade för strålning en större del av livet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Medicin