Skönhetssömn – inget påhitt

HÄLSA

Jovisst, nu är det bevisat – det går att sova sig snyggare

Uppsala (TT)

Sömn ger skönhet. Nu finns det vetenskapliga belägg för att sömn får människan att se attraktivare och friskare ut, enligt en svensk studie publicerad i British Medical Journal.

Forskare vid Karolinska institutet lät 23 osminkade försökspersoner fotograferas efter åtta timmars sömn. Samma personer fotograferades igen efter att de varit vakna 31 timmar i sträck. 65 observatörer fick sedan titta på bilderna och de svarade genomgående att personer som sovit åtta timmar såg mer attraktiva och friska ut, rapporterar Upsala Nya Tidning.

– En god nattsömn kan betraktas som kroppens naturliga skönhetsmedel och fungerar säkert bättre än mycket av det som skönhetsindustrin har att erbjuda, säger forskaren John Axelsson till tidningen.

Han slår fast att den som vill se attraktiv ut alltså bör prioritera en god nattsömn.

Studien om skönhetssömnen kan tyckas sticka ut i floran av forskningsartiklar i British Medical Journal. Men den ansedda medicintidskriften brukar välja lite mer udda rön för sitt julnummer.

– Självklart har vi gjort den här studien med glimten i ögat, men resultaten av den bör tolkas seriöst, säger John Axelsson till tidningen.

TT