Solande kvinnor lever längre

HÄLSA

Fler för- än nackdelar med att njuta av solen

Solande kvinnor lever längre och skyddas bland annat mot blodproppar. Det visar studier som presenteras vid läkarnas riksstämma i Göteborg.

– Våra studier visar att kvinnor med aktiva solvanor lever längre, säger Hans Olsson, professor i onkologi i Lund, till Göteborgs-Posten.

Solvanor i förhållande till en rad sjukdomar har undersökts bland 40 000 kvinnor i Skåne och man har funnit fler för- än nackdelar, trots att antalet hudtumörer på grund av solande ökar.

Sola klokt

Margareta Frohm Nilsson, biträdande överläkare på hudkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, har inte läst studien men menar att rekommendationerna om solning inte har ändrats.

– Vi hudläkare och onkologer har aldrig sagt att man ska fly solen, men man ska sola vettigt och absolut inte sola solarium.

– Det handlar helt enkelt om sola klokt. Anpassa solningen efter din hudtyp, har du ljus hy ska du vara mycket försiktigare än någon med mörkare hud. Och att skydda sig med solskyddsfaktor och inte pressa i timmar. Om man maxar och bränner sig, det är då det leder till hudcancer.

TT/Johanna Björklunds