”Det är viktigt att ha roligt när man tränar”

Av: 

Zendry Svärdkrona

Hälsa

Lena Gavelin, vinnare av tjejmilen, chattade med läsarna

Lena Gavelin.
Lena Gavelin.

Lars säger: Hej! Jag skulle vilja förbättra min tid på Lidingöloppet som jag sprang första gången i år, från strax under 3 tim till 2,5 tim till nästa år. Är detta möjligt på 10-11 månader och hur ska jag i så fall träna?

Lena Gavelin säger: Det beror lite på hur du har tränat hittills, men jag tror att det är möjligt om nu planerar träningen under det år som återstår. När man springer så långt är det bra med ett långpass på ca 2 tim. varje eller varannan vecka lägg även till något intervallpass t.ex 4 X 1000 m strax under din tävlingsfart.

Robban säger: Jag undrar varför man får håll - och hur man blir av med det när det dyket upp mitt under ett pass.

Lena Gavelin säger: Det är många som undrar och det finns inget riktigt svar. Det kan bero på att man ätit för nära passet, men det beror inte alltid på det heller. Ett sätt att försöka bli av med det är att plocka upp en sten som man håller i handen, eller stanna och stretcha ut sidan.

Kalle säger: Är det farligt att springa när det är kallt? Jag får besvär i halsen redan vid nollgradigt, är det okej att springa i alla fall?

Lena Gavelin säger: Vid nollgradigt ska det inte vara några problem att springa, att du får ont i halsen beror kanske på ovanan, när du har varit ute några gånger med någon minusgrad känns det säkert bättre. Däremot tycker jag att man ska vara försiktig när det blir minus 10 till minus 15 grader då kan det påverka slemhinnor, lungor m.m. Det är också en vanesak.

Hanna säger: Jag har precis kommit igång med löpningen igen, efter ett långt uppehåll. Vad är viktigast i början, att köra många korta pass - eller färre men längre?

Lena Gavelin säger: Det viktigaste är att börja försiktigt hellre vila en dag extra och köra många korta pass än få långa.

Vera säger: Hej Lena! Jag tycker att du är en enastående löpare! Till min fråga: Jag vill bli snabbare. Har mest lagt ner energi på att orka springa långt, inte snabbt. Och jag vet att intervaller är super, men jag kommer inte igång med det... Hur ska jag lägga upp det och hur ska jag motivera mej?

Lena Gavelin säger: Försök att hitta en kamrat som vill springa med dig, det är alltid lättare att vara fler och det sporrar också att springa fortare. Börja försiktigt med t.ex 3 min. intervaller, spring 3 min strax under din tävlingsfart vila 1-2 min då du joggar lugnt eller går första gången räcker det med 3-4 upprepn. sedan kan du sakta öka mängden och även variera med både kortare och längre intervaller då du vilar lite mer än halva tiden av intervalltiden, testa dig fram lite, vad som passar dig. Lycka till.

Bobbo säger: Hur tränar du under året för att vara på topp till tex. tjejmilen?

Lena Gavelin säger: Jag tränar mest för att förbereda mig för maratonsträckan, som är "min" huvuddistans. Under försäsongen, vintern och vår är det mycket uppbyggnadsträning och mängd ju närmare tävlingssäsongen jag kommer blir det mer kvalité och intervaller. Inför en viktig tävling, där jag vill toppa mig brukar jag dra ner på träningen och vila helt en dag och bra köra lätt distans dagen innan. Är det ett maraton blir det ännu mindre träning och mycket vila.

Håkan säger: Hej Lena. Hur ser du på din roll som förebild för unga tjejer som är idrottsintresserade. Jag tänker på din vikt, och på hur kroppsfixering går allt längre ned i åldrarna. Tänker du mycket på det? Vad kan du bidra med?

Lena Gavelin säger: Jag tycker det är viktigt att vi som förebilder kan gå ut och prata med ungdomar om hur viktigt det är att äta bra när man tränar och att när man håller på med elitidrott är det viktigt att få i sig mycket mat och att det ibland inte gör något att få i sig extra energi genom mer "onyttiga" saker + att man äter bra mat.

Jea säger: Vad äter man dagarna innan ett lopp för att vara på topp?

Lena Gavelin säger: Är det ett maraton blir det mycket kolhydrater som ris, potatis, pasta och bröd. Då gäller det att fylla förråden så mycket det går. Kortare lopp behövs det inte så mycket laddning, när man är van att äta mycket så räcker det i samband med att man drar ner på träningen. Dagen innan en tävling föredrar jag pasta eller risrätt samt inte allt för "tung" mat. Det är även viktigt att man tänker på att dricka mycket.

Uffe säger: Hej Lena, undrar om du har ett bra tips på hur man ska undvika att ta ut sig för mycket i början av löppasset. Mitt problem är ständigt att jag omedvetet går ut i ett tempo jag inte orkar hålla hela den tilltänkta distansen och resultatet blir ofta att rundorna blir kortare än jag tänkt mig?

Lena Gavelin säger: Ett tips kan vara att skaffa en enklare variant av pulsklocka där du kan ha kontroll på din puls om du går för högt är det dags att dra ner tempot. På ett distanspass bör du ligga ca 60 slag under din maxpuls.

Moderator säger: Sista frågan

snigel säger: Vilken utomhusvinterträning är bäst när man har uppehåll med löpningen? Om man vill satsa på inomhusredskap - är löpband bätre än motionscykel?

Lena Gavelin säger: Löpband kommer du närmare den rätta löpningen, men jag tycker nog att det är bra att variera lite med cykel för att få mer variation samt undvika onödiga belastningsskador. Passa även på att träna lite allmän styrketräning som mage och rygg under inomhusträningen.

Moderator säger: Tack Lena för att du tog dig tid att chatta och svara på alla frågor!

Lena Gavelin säger: Tack! Lycka till allihopa med er träning, och kom ihåg att det är viktigt att ha roligt när man tränar!

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel SE

Publisert: