”Stavgång är min nya grej - det är grymt”

HÄLSA

Peter Siepen om fåfänga, träning och att vara känd för sitt utseende

Foto: NÖJD MED KROPPEN. Peter Siepen är mycket mån om att hålla sig borta från snabbmat och att träna ofta och mycket för att hålla sin kropp i trim.

Han är fåfäng, självsäker och älskar att synas.

Och han skäms aldrig för det.

– Jag har gjort fåfängan rumsren, säger Peter Siepen.

Foto: VARDAGSMOTION. Förutom att alltid ta trapporna tränar Peter Siepen ofta stavgång.

Minimala svarta badbyxor med rosa palmer på. Det är allt Sveriges bäst klädde man har på sig när han öppnar dörren.

Men det är inte så konstigt. Det är ju Peter Siepen vi möter och han är inte direkt känd för att vara pryd av sig.

– Kom in, jag ska bara slänga i mig en tallrik gröt, mumlar han och försvinner ut i köket.

Hallen är belamrad med kläder och hattar. 32 par skor i olika färger och former står radade längs väggen.

En gigantisk spegel med silverram dekorerad med en kitschig ljusslinga upptar halva rummet. Där står även en halvt packad eller uppackad resväska. Peter jobbar som discjockey och det blir en del resande.

Men allting började i korsningen Hornsgatan/Torkel Knutsongatan för tretton år sedan. Någon kom fram och sa: ”Hej, du verkar galen. Vill du vara programledare i tv?” Programmet var ”Palladium top tio” på Nordic Channel, numera Kanal 5. Sen har det rullat på med tv-program, modelluppdrag och discjockeyjobb. De senaste åren har vi sett honom som resande reporter i ”När och fjärran”. I år är han även utsedd till Sveriges bäst klädde man av tidningen Elle.

Det är dags för fotograferingen. Peter har gjort det här förr. Han smörjer in överkroppen med olja. Sen duttar han på med kroppsglitter, svart kajal, concealer och läppglans. Han drar på sig ett par trånga lackade jeans. Speglar sig och poserar. Speglar sig igen.

Du verkar vara väldigt fåfäng?

– Ja, det är jag nog. Jag har gjort fåfängan rumsren. I Sverige ska man ursäkta sig för att man är snygg, framgångsrik och tjänar mycket pengar. Pratet om fåfänga är rätt fascinerande. Det är lite titthålskirurgi över det. Eller som dokusåpa och skvallertidning. Ingen tittar, men ändå har folk koll på alla smaskiga detaljer. De gillar ju att reta sig på saker. Tidigare var det många som retade sig på mig. Men nu kan jag träffa människor som säger ”Fan, du är ju mycket trevligare än jag trodde”.

Peter Siepen använder fåfängan som drivkraft. Och när han blir fotograferad vill han utnyttja bildmediet fullt ut för att det ska bli roliga och iögonfallande bilder.

– Jag vill vara ögongodis. Det kallas public service, säger han och skrattar.

Du är självsäker. Är det något du jobbat på eller är det medfött?

– Självförtroendet har väl kommit mer och mer. Det är klart jag har tvivlat på mig själv många gånger. Är jag tillräckligt duktig, snygg och så vidare. Men om man är lyhörd för sina uppdrag och hela tiden försöker leverera mer än väntat så känner jag att jag får bra respons. När folk uppskattar det jag gör känner jag trygghet. Det är ett slags belöning. Jag är självsäker, men på ett ödmjukt sätt.

Vad betyder din kropp för dig?

– För mig är den ett transportmedel och min sexmaskin (stort skratt). Har man en bra fysik blir tillvaron mycket lättare och smidigare. Ska man ta sig fram, vara kreativ, tänka och få saker och ting gjorda, så underlättar det ju om man är i bra form. Och förhoppningsvis tänder ens partner lite mer om man har en schysst kropp.

Den första delen av fotograferingen är klar. Vi packar ihop och åker till Långholmen. Peter har flera kassar med prylar med sig, som han kan använda vid nästa plåtning. På något märkligt sätt har han även hunnit med ett klädbyte. Nu har han svarta träningsbyxor på sig, ett gult linne med texten ”Spola kröken”. En knallgrön stickad mössa och gula gympaskor. Alla människor som passerar tittar till. För Peter Siepen syns. Och det har han ingenting emot.

”Jag är galen i att synas” Läs fortsättningen av artikeln.

Anne Haavisto ([email protected])