Varning för fästingrekord

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Experten: Tuffaste sommaren på 20 år

1 av 2 | Foto: STEFAN NILSSON
PÅ JAKT EFTER KRYPEN Rolf Gustafson försöker lura fästingarna att bita sig fast i det vita bomullstyget. Vissa av insekterna han fångar används till forskning.

Regn och fukt, inget solgass så långt ögat kan nå.

Då stortrivs fästingen.

- I år är en av de tuffaste fästingsomrarna på 20 år, säger Rolf Gustafson, infektionsläkare och docent vid Karolinska Institutet.

Regnmolnen hänger lågt över Häringe slott, ett par mil norr om Nynäshamn.

Rolf Gustafson kliver varligt genom det regnvåta gräset. Efter sig släpar han sitt vita bomullstyg som ska lura fästingen att tro att tyget är ett djur - eller en människa.

Väntar på bytet

Den urusla sommaren hindrar inte fästingen från att tålmodigt vänta in bytet från sitt grässtrå.

Tvärtom.

- Vid varmt väder kryper den ner mot markytan och skyddar sig från solen, men det här varannan-dags-vädret är perfekt. Rapporter säger att det blir fler fästingar som sprider sig allt längre norrut i Sverige, säger han.

Bär på sjukdomar

I 20 år har Rolf Gustafson varit ute och samlat fästingar för att få en uppfattning om var i landet de finns. Vissa hamnar i provrör och används till forskning. Genom att analysera tarmsystem och spottkörtlar kan Rolf Gustafson se vilka sjukdomar fästingen bär på.

- Sjukdomen TBE finns begränsat i områden kring Mälaren, men borrelia finns överallt där det finns fästingar, säger han.

Fästingen är en kräsen krabat. Eftersom den själv inte kan dricka vatten behöver den en luftfuktighet på 93 procent. Blir temperaturen lägre än sju grader kryper den ner och gömmer sig under marken. Stiger termometern över 32 grader dör den.

Sommaren är den sämsta sedan 1862 enligt SMHI - ur vårt perspektiv. Men för fästingen kunde vädret alltså inte bli bättre.

"Viktigt vaccinera sig"

- De milda vintrarna gör att allt fler fästingar överlever, det ostadiga sommarvädret och gör att fästingsäsongen blir längre. Normalt är de mest aktiva i slutet av sommaren då temperaturen sjunker, säger Rolf Gustafsson.

Hittills har cirka 15 fall av sjukdomen TBE rapporterats till Smittskyddsinstitutet, vilket är normalt för den här tiden på året.

- Tyvärr finns förutsättningar för fler fall i år, det är viktigt att vaccinera sig, säger Rolf Gustafson.

Läs också:

Malin Nord

Publicerad: