Glöm det där med fredagen den 13:e

HÄLSA

Forskare: 24 januari årets värsta dag

LONDON

Känner du dig deppig i dag?

Det är inte så konstigt.

Den 24 januari är nämligen årets mest deprimerade dag.

Foto: dåligt väder Alla negativa känslor kolliderar den 24 januari - allt enligt den brittiske forskarens matematiska formel.

Det är inte den typen av nyheter man vill höra.

Men en brittisk forskare har kommit fram till att den värsta, miserablaste, olyckligaste och mest deprimerande dagen på hela året är - den 24 januari.

Depparedan

I dag, alltså.

Stora depparedagen.

Forskaren, dr Cliff Arnall på universitetet i Cardiff, har utarbetat en matematisk formel som pekar ut just den här dagen som särskilt usel.

Formeln lyder:

[W+(D-d)]xTQ MxNA.

Vilket, förenklat, betyder:

Dåligt väder, stora hål i plånboken efter jul, ångest över kommande räkningar, spruckna nyårslöften, låg motivationsnivå -och en evighet till semestern.

Allt kolliderar

Den 24 januari kolliderar alla dessa negativa känslor och gör oss superdeppiga, menar dr Arnall.

-Många klarar inte av att betala sina skulder i januari. Känslomässigt mår vi också sämre av att inte få tillräckligt med ljus och solsken, säger han.

Visa förståelse

-De flesta nyårslöften, som att sluta röka, har redan spruckit. Vilket tär på självförtroendet. Vi behöver dessutom positiva saker att se fram emot, men det tycks vara extra svårt runt den 24 januari.

Dr Arnall säger till och med att vi bör visa stor förståelse om våra vänner eller arbetskamrater är extra griniga just i dag.

Peter Wennman