12 av 13 flickor äter för lite frukt

avCarina Bergfeldt

HÄLSA

Dietisten: kan ge allvarliga hälsoproblem

Foto: Colourbox
Mums filibabba Sköter man kosten så har man betydligt större chans att må bättre som äldre och förebygga sjukdomar, säger dietisten. ”Tittar man på länder vid Medelhavet där man äter mycket fisk, frukt och grönt och olivolja så är det mindre hjärt och kärlsjukdomar och mindre risk för vissa typer av cancer än i Sverige, säger Marlene Olivares-Dahlby.

Bara en av tretton flickor mellan 11 och 18 år äter tillräckligt med frukt.

Det visar en ny engelsk undersökning.

Nu varnar forskare att vitaminbristen kan ge dagens ungdomar allvarliga hälsoproblem i framtiden.

… ”Ett äpple om dagen är bra för magen.”

… ”Frukt är också godis.”

Eller varför inte barnvisan ”Skala banan” och sedan lite knäpp med fingrarna?

12 av 13 äter för lite

Att frukt är viktigt har förskolepedagoger, föräldrar och dietister pratat, rimmat, sjungit och tjatat om i decennier.

Men ändå verkar informationen inte gå fram.

En ny engelsk undersökning visar att bara en av tretton flickor mellan 11 och 18 år äter tillräckligt med frukt och grönt – alltså fem portioner om dagen. Hos pojkar i samma ålder är siffran en av åtta.

Ett dystert resultat som enligt dietisten Marlene Olivares-Dahlby inte skiljer sig särskilt mycket från svenska siffror.

– Tyvärr så äter svenska ungdomar alldeles för lite frukt och grönt. Ungarna säger att det är äckligt, säger hon till Aftonbladet.

Allvarliga konsekvenser

Nu har engelska forskare slagit larm över rapporten och varnar att det bristande fruktätandet kan få allvarliga konsekvenser i framtiden. Den svenska dietisten håller med.

– Får man inte i sig bra fibrer så kan det orsaka tarmcancer. När du äter frukt och grönt får du i dig antioxidanter. Cancer kan bero på en inflammation som gör att cellerna förökar sig. Antioxidanterna påverkar inflammationen och risken blir inte lika stor.

Hon säger att samma sak gäller hjärt och kärlsjukdomar.

– De beror inte bara på högt kolesterol och fett i maten, utan även på skadliga ämnen i miljön som orsakar irritation och inflammation i kärlen. Antioxidaterna motarbetar de oxidanterna, säger hon.

”Bra mättnadskänsla”

Marlene Olivares-Dahlby säger att det inte är särskilt svårt att äta rätt.

– Om du får i dig tre frukter om dager får du i dig fibrer, kalium och antioxidanter som framförallt c-vitamin. Dessutom får du en bra mättnadskänsla och inte alls samma sötsug. Kan man kombinera det med 200 gram grönsaker så är väldigt väldigt bra, säger Marlene Olivares-Dahlby.

– Det är inte så himla konstigt, faktiskt. Men det gör stor skillnad.