Nya upptäckten kan bota hål i tänderna

avBabs Drougge

HÄLSA

En grupp forskare i Washington har upptäckt en ny behandling av hål i tänderna som gör att du kan slippa undan tandläkaren, skriver Ny Teknik.

Hittills har det inte funnits någon återvändo när tandtrollen väl varit framme.

Men nu kan timmar i tandläkarstolen, smärtsamma bedövningssprutor och otäcka borrar undvikas – även när Karius och Baktius gjort sitt.

Forskare vid Washingtons universitet har nämligen upptäckt att begynnande hål kan laga sig själva, med hjälp av en ny behandling, skriver Ny Teknik.

Genom att skapa en artificiell emaljyta, lik den som omger våra tänder, och återskapa vanligt förekommande skador på den, har forskarna kunnat prova den nya lösningen på problemet.

Foto: Johnér

Lösningen stavas peptider, vilket är en molekyl där kedjan av aminosyror är för kort för att molekylen ska kallas för ett protein. När forskarna applicerade peptiderna på den artificiella emaljen kunde de se att skadorna började läka samman.

Forskarna tror dock inte att den nya behandlingen innebär slutet för vanliga lagningar hos tandläkaren. Får du ett fullt utvecklat hål i en tand måste du fortfarande lägga dig i tandläkarstolen.

Däremot kan peptiderna kanske användas som en del av den dagliga tandvårdsrutinen och appliceras i form av en gel eller kräm. På så vis skulle man kunna förebygga och behandla mindre skador som annars hade varit ett fall för tandis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tandvård

Teknik

Munhälsa