Hur farligt är det att äta godis?

HÄLSA

Jag är en tjej på 20 som undrar om mina godisvanor är skadliga. Jag är 165 centimeter och väger 55 kilo. Jag äter ganska nyttig/normal mat och är noga med att få i mig grönsaker och frukt vid alla måltider. Men jag är så svag för sött – speciellt godis och choklad. Ska jag vara ärlig så slinker det ner något sött varje dag. Det konstiga är att jag håller min vikt och att jag till och med gått ner 3 kilo (omedvetet). Jag tränar regelbundet, 2–3 gånger i veckan. Jag vill så gärna sluta med mina godisvanor för jag känner mig olustig när jag tryckt i mig choklad! Är det farligt för mig på något vis att äta godis varje dag?

Svar: Det är bra om man kan hoppa över sockerrikt raffinerat godis, exempelvis geléhallon, mellan måltiderna. Godiset skapar en plötslig, hög insulinfrisättning med blodsockertoppar

varefter blodsockret snabbt går ned till låg nivå. Något som efter en kort stunds ”pigghet” skapar trötthet och ibland hungerkänslor. Godisätandet kan med tiden bidra till utvecklingen av insulinresistens, diabetes och kariesangripna tänder. Men visst kan man småsynda lite några gånger i veckan med ”bättre godis” som choklad. Forskning visar att choklad till och med kan ha fördelar. Förutom mindre mängder av olika vitaminer och spårelement innehåller chokladens kakao betydande mängder av samma typer av skyddande ämnen, så kallade antioxidanter, som finns i bland annat rödvin. Choklad innehåller även vitamin E – en bristvara i dagens kost. Tillsammans ger dessa cellskyddande antioxidanter ett påvisbart skydd mot oxidativ stress i bland annat blodbanan. Choklad innehåller vidare protein samt fett och socker. Innehållet av socker och fett gör att en alltför hög konsumtion av choklad är olämplig. Några chokladkakor per vecka utgör en marginell del av energiintaget och påverkar inte blodfettsnivåerna.