Sömnbrist kan ge hjärtinfarkt

avSusanna Vidlund

Japanska forskare visar samband med hjärt-kärlsjukdomar

Sover du mindre än 7,5 timmar per natt?

Då ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.

Det avslöjar en japansk forskargrupp.

Foto: Foto: ABLESTOCK
Sov gott! En god natts sömn kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det intressanta med denna studie är att den sannolikt mäter effekten av dålig sömnkvalitet. Personer med högt blodtryck sover sannolikt sämre och vaknar upp fler gånger under natten. Det gör att deras blodtryck inte faller vilket normalt sker under sömn, säger sömnexperten Torbjörn Åkerstedt som är professor vid Karolinska Institutet till Svenska Dagbladet.

Viktigt att sova

I studien undersöktes 1 200 äldre japanska män och kvinnor med högt blodtryck. Forskarna ville utreda riskerna för främst hjärtinfarkt och slaganfall. Studien visar en ökad risk för dem som lider av högt nattligt blodtryck i kombination med en nattsömn kortare än sju och en halv timme.

– Visst kan det vara viktigt att människor med högt blodtryck inte sover för lite. Men det viktiga är att sova tillräckligt mycket för att känna sig utsövd. Det kan kroppen själv reglera bra, säger Torbjörn Åkerstedt till SvD.

Övervikt och diabetes

Men även för dem med normalt blodtryck verkade för lite sömn ha en viss ökad sjukdomsrisk, även om forskarna var mer osäkra på det resultatet.

Tidigare har forskare kunnat kopplas ihop dålig sömn med komplikationer som övervikt och diabetes.