"Champix är ett rävgift"

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Susanne drabbades hårt av antirökpillrets biverkningar

1 av 2 | Foto: Ola Axman

Antirökpillret Champix kopplas till ett flertal självmord i både England och USA. Man varnar för biverkningar som svår depression, yrsel, störd hjärtrytm och beteendeförändringar.

– Jag kommer aldrig att ta den medicinen igen och råder alla att sluta, berättar Susanne Ek.

Susanne Ek är hellre rökare än testar Champix igen.
Foto: Ola Axman
Susanne Ek är hellre rökare än testar Champix igen.

Susanne Ek, 33, har en önskan. Allt hon vill är att sluta röka.

– Jag vill sluta röka för mina barns skull, de förtjänar en frisk mamma som är vid liv.

Hon har prövat många varianter av antirökmedel och till slut rekommenderade hennes husläkare Champix. Det har kommit många larmrapporter om antiröktabletterna från Pfizer. Nu senast kopplas de till ett antal självmord i både England och USA.

– I början gick det väldigt bra. De första två veckorna gick jag runt och skröt för grannarna om mitt nya rökfria liv, men sedan gick det bara utför, berättar Susanne.

Den första biverkning som Susanne kände av var minskad matlust och hon formligen rasade i vikt.

– Jag kände ingen smak och jag slutade nästan att äta helt, samtidigt som jag fick ordentliga humörsvängningar.

Susanne som vanligtvis är levnadsglad och positiv blev plötsligt arg och nedstämd. Hon kunde explodera i argsinta utbrott på bara en minut.

Snart fick hon ont i bröstet.

– Jag ringde Apoteket som sade att det kunde vara en trolig biverkning från Champix, men läkaren hittade inget fel.

Alla stod som frågetecken

Susanne valde att fortsätta med tabletterna. Inom en kort tid fick hon svåra magproblem och togs in för provtagning.

– Det visade sig att både leverprov och blodvärden var helt åt skogen. Alla stod som frågetecken, både jag och läkare. Ingen kunde förstå orsaken.

Det var då hon valde att sluta helt med Champix. Men på grund av nedstämdheten blev hon istället tvungen att börja med antidepressiva medel.

– Det blev en ond spiral, men jag är glad att jag slutade.

Efter att Susanne slutade ta tabletterna blev hennes värden mycket bättre. För henne är det en självklarhet att Champix ligger bakom de biverkningar som hon upplevde. Kort därefter läste hon den första varningen om medicinen i Aftonbladet.

– Då stod det så klart för mig, vilket rävgift det här verkligen är.

Ingen utredning gjordes

Idag tycker hon att det är synd att det aldrig gjordes en utredning av medicinens samband med hennes symtom.

– Varför ska det kosta oss rökare både dyra pengar och vår hälsa för att vi ska få hjälp? Det är ett svårt beroende och jag vill verkligen sluta. Fast jag är hellre rökare, än äter Champix igen.

Inga bevis

Pfizer själva säger att Champix är extremt effektivt och även säkert att använda.

– Vi tar rapporterna om biverkningar på största allvar. Men Champix är ännu godkänt som medicin av Läkemedelsverket och det är det mest effektiva antirökmedlet på marknaden idag, berättar Petra Eurenius, informationschef på Pfizer.

Hon poängterar att det inte är ett mirakelpiller och att det alltid är svårt att sluta röka.

– Det finns inget bevis på ett samband mellan Champix och de rapporterade självmorden. Nikotinabstinensen kan ge upphov till både depression och oro. Vi är övertygade om att Champix inte bara är mycket effektivt, utan också säkert. 50 000 svenskar har använt sig av medicinen och 25 procent förblir rökfria efter ett års använding.

Läsarröster om Champix

”Jag minns att jag låg på soffan hela dagen och var så djupt nere I depression som man kan vara. Jag är inte deprimerad I vanliga fall, men det här var exceptionellt. Jag förstod att det var Champix, så jag slutade på en gång.” Deisy, 57 år.

"Jag rökte min sista cigarett den 13 juli i år. Åt champix och mådde bra. Gick upp i vikt men det får jag ta tag i nu. Har varit utan tabletter i lite över 8 veckor och jag är fortfarande inte röksugen. Jag kan sakna själv grejen runt rökningen. Speciellt om man har en j-vlig dag. Har ju ändå rökt i ca 32 år. Jag tackar alla som är inblandade i tillverkningen av denna tablett. Utan dom hade jag fortfarande rökt." Libbe, 48 år.

” Kan bara konstatera att detta piller är farligt, jag har själv provat det. Är en fullt frisk 46 årig kvinna som aldrig ätit några piller men ville så gärna sluta röka. Redan första veckan mådde jag illa. När sedan vecka två påbörjades började jag bli apatisk och satt bara och glodde. Jag mådde på ett så konstigt vis att jag var tvungen att ringa min husläkare och fråga vad det var som hände. Man kom i någon slags förberedande skälvmordskoma, det går inte att förklara. När jag ringde min läkare sa hon åt mig att sluta på en gång, vilket jag gjorde. Sedan tog det en vecka innan jag blev normal.” Susanne, 46 år.

"Slutade röka med hjälp av Champix i mars 2007 åt pillren ca 3 månader. Fungerade bra, inga problem. gick upp ca 5 kg, vilka snart är borta.För mig var Champix min livlina eftersom jag fått KOL, Mår numera utmärkt bra. Inga biverkningar." Tjalooba, 68 år.

"För snart två år sedan slutade jag röka med champix. Samtidigt fick jag utskriven en antidepresiv medicin.Från dag sju så hade jag inte en tanke på att röka, suget var borta. Däremot så svullnade min mage upp till gravid storlek och jag började må illa 10 minuter efter att jag tagit tabletten. Så av en kur på 3 månader slutade jag efter 5 veckor, jag klarade inte av illamåendet. Sen kom det värsta. Viktuppgången. Ibland känns det som om det har blivit nåt fel på min hjärna. Jag känner inte igen mig själv längre. Kanske champixtabletterna har del i det, för vad jag har förstått så är det där dom verkar. Förändrar nåt.Tja, inte vet jag. Tjock har jag blivit men röker gör jag i alla fall inte." Lazerbruden, 40 år.

Publicerad: