"Jag har fått artiga och glada kommentarer"

HÄLSA

Läsarna chattade med Solveig Ternström om utvik och kroppsideal.

säger: Hur gör man för att få en sån vacker o sensuell kropp som du onekligen har??

   Solveig Ternström säger: Välkommen. Det ska bli jättekul att chatta. Det är första gången. Om du tänker på bilden så är fotografen bra, hon heter Elisabeth Wallin Olsson, känd från ecce homo-utställningen. Hon är fantastiskt och varm. Det var hon och jag som tillsammans fick fram det som är vackert, men framför allt hon. Det var en fin bild men i verkligheten är jag inte lika snygg. Bilder är tillrättalagda.

linda säger: Vad tycker du om all hysteri om bantning och träning i alla tidningar?

   Solveig Ternström säger: Det tycker jag är oroväckande. Däremot är det bra att tidningarna tar upp det näringsfysiologiska, och ger information om hur vi bör äta och leva. Det är mycket intressant.

säger: Lite nyfiken och konfunderad undrar jag vad du menar med "ett slags gay-ideal" som du nämner i intervjun, låter mer som en stereotyp generalisering än något annat... Kram Bobby.

   Solveig Ternström säger: Det kan det säkert vara, jag generaliserar ganska friskt ibland! Men intressant att du frågar. Det ligger en hel del i det, att skönhetsidealet påminner mycket om unga och vackra pojkar. Det har också smittat ner det kvinnliga skönhetsidealet. Inte minst drag-showerna. Om man jämför med 50-talet var det långa och slanka defintivt inte skönhetsideal. Då var det ett mer primitivt ideal med runda former, för att se ut som att man var bra för barnafödande och hade underhudsfett. I dag har vi gått ifrån det.

lira säger: Solveig - beundrar dig SÅ MYCKET! Hur kan man få unga tjejer att sluta vara så kropps-

fixerade. Vill försöka få dem att bredda sina intressen, skapa visioner. Visa att världen ligger öppen och att man kan åstadkomma nästan allt - om man vill!

   Solveig Ternström säger: Jag håller verkligen med dig. Jag vill vara med och kämpa för det. Det ligger väl lite i mitt inhopp i Kalendern och 1,6-miljonerklubben, att jag försöker kämpa. Precis som du.

ninni säger: hur ser kroppsidealet ut i dina ögon?

   Solveig Ternström säger: En kvinnas? Att det ska finnas en naturlig styrka som gör att man kan röra sig snabbt och intensivt. Att man kan ta i med hårdhandskarna, också kunna bära saker. På min bondgård får jag testa mina krafter, det är ett kroppsideal för mig när jag orkar med och har stryrka. Det syns att man är smidig, inte tung. Då kan man inte vara överviktig. Att kvinnor numera tänker på muskler tycker jag är bra, när man ska använda dom till någonting. Men om kvinnor och män bara tränar för att se bra ut, inte för att använda musklerna, det är inte attraktivt tycker jag.

MC säger: Du är helt klart läcker! Upptagen?

   Solveig Ternström säger: Man måste få ha lite hemligheter, det kryddar livet...

Kristin säger: Hej! Jag undrar hur du förberder dig för roller? Jag tyckte att du "satte" rollen som "Elisabeth"i "Svenska Hjärtan" så perfekt

   Solveig Ternström säger: Skådespeleri är en oerhörd koncentration, att gå in i ett alldeles speciellt tillstånd. Rollen som Elisabeth passade mig väldigt bra och man får inte glömma hela teamet och regissören Karin Manneheimer. Tillsammans fick vi fram den här figuren.

säger: vem är det som skapar idealbilden av en kvinna, är det männen eller kvinnorna själv

   Solveig Ternström säger: Spännande fråga. Jag tror att männen har en stor del, men också kvinnan, hur hon tror att mannen uppfattar henne. Då blir det en kulturell fråga, vad många män vill att hon ska vara. Då inriktar vi oss på det och frågar oss varför? I och med att kvinnan har haft så låg status i vårt samhälle, och lite ekonomisk makt, så är hon ehlt beroende av den manliga ekonomiska makten som tagit upp den kvinnliga skönheten, som en marknad. Den marknaden bestämmer männen över, eftersom de har pengarna. Den dag kvinnor har ekonomisk makt, då kanske kvinnliga idealet blir annorlunda.

Fundering säger: Är utvik värt sitt pris i vissa sammanhang?

   Solveig Ternström säger: Jag själv är väldigt tveksam inför det jag gjorde. Men i det här fallet ansåg jag att det var ok om vi gjorde det humoristiskt efter som pengarna skulle ge till genusforskning. Jag skulle aldrig ha gjort det annars.

Marre säger: Hej Solveig!Jag läste i artikeln om dej att du hade "kissat på dej"under en teaterföreställning och jag är bara 18-år gammal och har också det problemet (tex när jag skrattar)*ler*Lite skämmigt att ta upp detta ämne med vänner men min kille har läst mycket om det och förstår mej, men nu undrar jag vad kan man göra för att förebygga denna pinsamma händelse??tacksam för svar-Kram

   Solveig Ternström säger: Det här är något jag vill försöka nå ut med, du ska veta, du är inte ensam trots att du är ung. Otroligt många unga flickor har det hrä problemet. Man har fått upp ögonen för detta, att det är ett folkhälsoproblem. Om inte vårdcentralen inte bryr sig och bara skickar hem dig med blöjor, nöj dig inte. Fråga och kräv den hjälp som finns, alla möjligheter! Det finns allt från mediciner till små ingrepp. Var vid gott mod och skäms inte. Säg det bara! Det finns mycket hjälp.

Tomas säger: Vad tycker du om tjejer som vill ha silokonbröst?

   Solveig Ternström säger: Jag kan förstå att unga kvinnor blir pressade av att brösten ska vara stora. Men jag skulle väldigt gärna vilja att de avstod. Jag vill inte moralisera men jag önskar att de använde pengarna till något annat.

lira säger: Tycker att äldre kvinnor, speciellt i Sydeuropa, klär och målar sig snyggt. Dom gillar

att vara attraktiva och att karlarna (även dom yngre) tittar uppskattande. Ska vi

svenskor rycka upp oss?

   Solveig Ternström säger: Det ligger nåt i det... Jag tror inte att det bara handlar om kläder, det är mer de sydländska kvinnorna har. De har, vissa av dom, nåt slags temperament som gör dem attraktiva. De vågar ta plats och vågar visa sin kvinnlighet. En stark kvinnlighet. Inte bara att de målar sig snyggt, det gör många svenskar också. Men sydländska kvinnor har en stolthet som är attraktiv.

beckis säger: hej..hehe får du inte många gubbar efter dej när du visar rumpan på internet å i tidningar

?

   Solveig Ternström säger: Nej, ha ha. Faktiskt inte! En del har gett vänliga och artiga kommentarer, men inget flås. De kanske håller sig till de unga flickorna. Men jag har fått artiga och glada kommentarer från män i alla möjiga åldrar.

ninni säger: hur ser du på tjejer som får tävla i miss universum med ansikte och kroppar som är opererade

   Solveig Ternström säger: Helst inte. Om någon mår förfärligt illa av att de har någon egendomlig kroppsdel så förstår jag det. Men skönheten ska vara individuell, inte massproducerad som den börjar att bli. Tittar man på tv ser man knappt skillnad på flickorna. De är likadana allihopa. Den personliga skönheten måste vi värna om.

svante säger: Hur många filmer TV serier har du deltagit i vad gör du nu ?

   Solveig Ternström säger: Jag minns inte riktigt antalen. Det är en del under årens lopp. Men vad jag gör nu minns jag, ha ha. Jag förbereder en mycket intim liten pjäs på Dramaten som vi gör med SVT Drama, den filmas för tv. Arbetsnamnet är Min middag med Johan och handlar om vad som händer under en middag med en man. Sen skriver jag ett filmmanus och så är jag ute och pratar för 1,6-miljonerklubben, och kämpar med äldrevården. Jag har gått med i en stiftelse där jag kan få utrymme att kämpa för de gamla och sjuka i dag. Jag vill engagera mig mycket i samhället.

Naakeen säger: Tycker du det känns pinsamt att vara naken inför kameror?

   Solveig Ternström säger: Och så skriver jag en bok om mat!

   Solveig Ternström säger: Ja, jag tycker att det är svårt. Man får övervinna sig själv. Det är jobbigt. Kroppen är ju ändå en privat sak.

säger: Är det vettigt att elit-idrottande kvinnor, som tränar lika många timmar som de manliga utövarna, måste ikläda sig string och bh för att få lika mycket uppmärksamhet som de manliga? Åsa (30 år)

   Solveig Ternström säger: Idrotten skulle nog kunna avsexualiserar lite mer. Det med stringtrosan är inte roligt över huvud taget. Jag håller med, man borde dämpa det där så att idrotten i sig får attraktion.

Moderator säger: Här kommer sista frågan!

Sofia säger: Halloj! Ville bara säga att jag tyckte det var en jättefin bild på dej. Har faktiskt tänkt att fotografera nakna personer i olika strl. och åldrar och göra en utställning nån gång...du kanske vill komma och titta?? :-) Hur får man tag på kalendern du är med i? Ha en bra dag // Sofia

   Solveig Ternström säger: Kalendern är väl enklast att få tag i genom att ringa 1,6miljonerklubbens kansli, eller gå upp dit till Östermalmsgatan 33 och köpa den. Om inte bokhandlarna har en del kvar. Fråga och annars kan du testa kansliet. Där kan man också bli medlem! Nu vill jag säga: väldigt rolig att få så bra frågor. Lycka till alla, jag hoppas vi kan fortsätta att ha en dialog. Fortsätt att kämpa för kvinnans rättigheter!