”Arbete bästa medicinen mot ryggont”

HÄLSA

Patienter med ryggvärk uppmanas jobba istället för att gå sjukskrivna

Norska forskare uppmanar patienter som är sjukskrivna för ryggont att genast börja jobba igen – för att blir friska.

Att hålla sig i rörelse är mycket bättre än att sitta still för de flesta som har ont i ryggen, visar en norsk utvärdering. Samtidigt finns det stora pengar att spara för staten. Det skriver den norska tidningen Verdens Gang (VG).

Projektet har nått goda resultat genom att byta ut den vanliga vården mot samtal, där patienten uppmanas att röra på sig.

Samtal istället för vård

I projektet delades patienter med ryggont in i två grupper. Kontrollgruppen på 220 personer fick vanlig behandling inom primärvården.

Den andra gruppen på 237 patienter fick ingen vård alls, bara två samtal: en timme med en ryggspecialist, och sedan en halvtimme med en sjukgymnast. Under samtalen försökte de behandlande läkarna och sjukgymnasterna ta sig tid att lyssna på patienterna, samtidigt som de förklarade så mycket som möjligt om varje patients individuella besvär. De var också noga med att påpeka att fysisk aktivitet var nödvändigt.

Slående resultat

Resultatet blev slående. Över en treårsperiod hade deltagarna i behandlingsgruppen i snitt 125,7 sjukdagar, medan kontrollgruppen hade hela 169,6 sjukdagar. Den behandlade gruppen, som alltså bara bestod av 237 personer, sparade sex miljoner kronor åt den norska staten.

Enligt överläkare Eli Molde Hagen, som jobbat med projektet, tror de flesta ryggpatienter helt felaktigt att de ska hålla sig i stillhet. Men de borde alltså få motsatt besked.

- Vi lägger mycket tid på att förklara att rörelse och aktivitet inte är farligt, även om det kanske gör ont. Väldigt många spänner sig och tror att de kan förvärra skadan, men så är det oftast inte, säger hon till VG.

Maria Wångersjö