Gå ner och håll din vikt

Hälsa

Äntligen är extrakilona borta och idealvikten är uppnådd. Det är då det svåra börjar.

Så här behåller du din nya vikt.

NÖJD MED VIKTEN Att hitta sin idealvikt är en tuff utmaning som kräver mental förberedelse och gott tålamod. Efter att du kämpat för att gå i ner i vikt återstår den största utmaningen - att hålla den.
NÖJD MED VIKTEN Att hitta sin idealvikt är en tuff utmaning som kräver mental förberedelse och gott tålamod. Efter att du kämpat för att gå i ner i vikt återstår den största utmaningen - att hålla den.

Du kan allt om nyttig kost. Träningen har blivit en regelbunden vana. Du har äntligen nått målvikten. Ändå är det mer regel än undantag att kilona smyger sig på igen. Endast fem procent behåller sin nya vikt i mer än tre år, visar studier.

- Det är en stor utmaning att behålla målvikten. Dels är det svårt att ändra livsmönster, dels har vi biologin emot oss: vi människor är funtade så att vi gärna äter lite extra eftersom det gynnade oss förr i tiden, säger Kristina Elfhag, psykolog på överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset.

Gemensamma nämnare

Hon har nyligen sammanställt forskning om hur man bäst håller vikten. De som lyckas har flera gemensamma nämnare: Personligheten och attityden är extra viktiga för resultatet.

- De som behåller sin nya vikt är personer som har fattat ett definitivt beslut om att gå ner i vikt. Beslutet kommer från dem själva och de har hittat en egen plan för att lyckas, förklarar Kristina Elfhag.

Andra saker som förenar dem är gott tålamod och att de tar ansvar för sitt liv.

- Det är också vanligt att ätandet är en reaktion på jobbiga känslor, till exempel att man överrumplas av ensamhet och använder maten som sällskap. De som håller vikten hittar andra sätt att hantera svårigheter i livet.

Se nya lösningar

Kristina Elfhag menar att mental förberedelse är avgörande för att den nya vikten ska bestå.

- Lär dig gärna stresshantering innan du sätter igång. Det kan lära dig att se nya lösningar på gamla problem och du lär dig att hantera risksituationer. Det är också lättare att lyckas om man har det stabilt och harmoniskt omkring sig.

8 sätt att behålla idealvikten...

...och så här förbereder du dig

Vivvi Toikannen

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa