Jo, du är vad du äter

HÄLSA

Stressad äter chips, sexuellt frustrerad mumsar på kakor

Vad du äter kan avslöja hur du mår.

Åtminstone enligt forskare i USA, som hävdar att den som går igenom en kris blir sugen på glass.

– Mat kan förändra känslor en person inte vill ha, säger Cynthia Power, en av forskarna, till Daily Mail.

Foto: Bråttom? Den som är stressad blir ofta sugen på chips, enligt en ny amerikansk studie.

Att äta en rejäl bit kött kan vara ett tecken på att du bär på uppdämd vrede. Mumsar du på chips är du stressad, medan den som smaskar i sig kakor nästan säkert är sexuellt frustrerad.

Förde mat-dagbok

Ja, det hävdar i alla fall en grupp forskare i USA, som lagt fram sina resultat i en ny studie. Enligt forskarna styrs den mat en person väljer ofta av vilket humör hon eller han är på.

Således väljer en person som bär på aggressioner och ilska gärna mat som är lite att bita i, och måste tuggas ordentligt. Till exempel en stek.

Forskarna grundar sig på en undersökning med 500 personer, som förde dagbok över vad de ätit.

Cynthia Power, en av forskarna, säger till brittiska Daily Mail att en knaperstekt bit kött kan hjälpa en ilsken person att bli av med sina aggressioner.

– Och ensamhet kan lindras på ”konstgjord” väg - med mat som fyller upp magen, säger hon och syftar på till exempel pasta.

En människa som går igenom en livskris, till exempel en skilsmässa, har en tendens att välja livsmedel som symboliserar barndom och trygghet - till exempel glass, enligt forskarna.

Rik på kolhydrater

De hävdar även att den som är sexuellt frustrerad ofta blir sugen på mat som är rik på kolhydrater, till exempel kex, kakor och bröd. Detta för att höja halten av serotonin i kroppen. En person som är stressad väljer däremot salt mat, exempelvis chips - eftersom den körtel som producerar adrenalin även kan skicka ut signaler om saltbehov.

Så säger de amerikanska forskarna. Men det kanske man kan ta med en nypa salt?

Mia Carron