Mota snuvan med ginseng

HÄLSA

Hösten är här och förkylningssäsongen med den. Men det finns bot – med naturmedlet ginseng blir förkylningarna både färre och lindrigare, visar en ny kanadensisk studie.

Foto: Slipp snuvan Såhär års är det ofta förkylt. Enligt en ny kanadensisk studie kan ginseng minska risken att drabbas.

Vuxna drabbas i genomsnitt av två förkylningar varje år, uppger BBC. För småbarnsföräldrar är risken ännu högre än så – och det är svårt att skydda sig. Överallt där människor samlas, frodas också förkylningsbacillerna.

Nu visar en ny studie vid University of Alberta, Kanada, att naturmedlet ginseng kan hjälpa. Under fyra månader fick en grupp testpersoner äta en kapsel med ginseng om dagen, medan en annan grupp testpersoner fick placebo, så kallade sockerpiller.

Bara hälften så många förkylda

I gruppen som åt ginseng fick bara 10 procent av testpersonerna två förkylningar eller mer. I kontrollgruppen var siffran 23 procent.

Gösta Eliasson, familjeläkare och direktör vid Familjemedicinska institutet, kommer dock inte att börja rekommendera ginseng till sina patienter.

– Det här är en så pass liten studie att det lika gärna kan handla om slumpen. Dessutom är det svårt att dra slutsatser från en enskild studie, säger han till aftonbladet.se.

Väl värt att prova

Är man ändå nyfiken på effekterna av ginseng, tycker Gösta Eliasson att det är väl värt att prova.

– Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara skadligt, säger han.

Gravida och personer med diabetes bör inte använda ginseng.

Annica Lundbäck