”Öka din förbränning med motion”

HÄLSA

Läkare Yvonne Linné chattade med läsarna

STINA säger: HEJ, VAD SÄGER DU OM VECKANS DEBATT- ATT DET ÄR VIKTIGARE VILKET FETT MAN ÄTER, ÄN ATT MAN SKA ÄTA MINDRE FETT??

   Yvonne Linne säger: Båda är viktig. Att äta mindre fett för att minska kaloriintaget om man vill gå ner i vikt. Att tänka på vilken typ av fett man äter är viktigt för att minska risken för hjärt/kärl sjukdomar.

säger: Hej. Jag har kvar ca 7 kg av min viktminskning , men jag har en sk platå nu, och det gör att jag gärna äter lite mer och onyttigare. Vad ska jag göra?

   Yvonne Linne säger: Det låter som att dewt blir en ond cirkel för dig. Du är på en viktplatå och därför äter du onyttigare (troligtvis mer kalorier) och går inte ner i vikt. Kanske du ska försöka att bryta denna cirkel med att fokusera på t ex mer motion?

Therese säger: Hej Yvonne! Jag är en tjej på 20 år som känner mig orolig för min hälsa. Jag har haft astma, men medicineras inte för den längre. Blir andfådd och svettig bara av 30 min vanlig promenad. Jag har drygt 15-20 kg övervikt, och har väldigt dålig kost. Äter mest snabbmat och godis. Vet att detta är fel, men jag vet inte hur man äter rätt. Finns det någon jag kan vända mig till för hjälp eller har du några tips? Är student så har väldigt begränsad ekonomi rörande läkare, dietister etc.

   Yvonne Linne säger: Jag tror att viktklubb.se skulle vara ett bra alternativ för dig. Där får du hjälp att lära dig äta bättre och det inte så dyrt.

saris säger: hur gör man för att gå upp i vikt? Vad ska man äta då?

   Yvonne Linne säger: Äta regelbundet och energirikt.

Per säger: Hej, jag har bantat bort 17 kg. Har 6 kilo kvar men det känns omöjligt. Är på BMI 25. Hur blir jag av med det sista, kan jag påverka förbränningen?

   Yvonne Linne säger: Gratulerar till din framgångsrika viktminskning. Det är ofta svårt med de sista kg. Det bästa sättet att påverka sin förbränning är att öka den - genom att motionera.

säger: Hur undviker jag överskots hud när jag gå ner? Har inte råd med operation?

   Yvonne Linne säger: Vå hud är olika elastiska och det beror på gener och hur gamla vi är. Det du kan göra för att minska risken för överskottshud är att gå ner långsamt i vikt så att kroppen hinner anpassa sig. Vi rekommenderar en viktminskningstakt på 0.5-1 kg.

Lena säger: Väger nog lite för mkt pumpen får arbeta lite väl, men ... jag kan inte gå ner i vikt. Försöker röra på mig. Äter lite godis i bland är väldigt trött JÄMT. Tror du att man i sorg inte fungerar normalt, jag menar ämnesomsättning mm. min mamma dog för 6 mån sedan!

   Yvonne Linne säger: Jag tror inte det beror på att din ämnesomsättning inte fungerar normalt utan snarar att du pga din sorg fokuserar på andra. Bearbeta din sorg och fokusera på den och efter det kan du ta tag i din viktminskning.

Jessica säger: Hej, vad tycker du om gi metoden? är det ett bra sätt att äta? är det sant att man kan äta vad man vill utan att gå upp i vikt då?

   Yvonne Linne säger: Nej, det är inte sant att med GI metoden kan du äta vad man vill utan att gå upp i vikt. GI metoden är enligt mig ett krångligt sätt att säga att det är bättre att äta grovt bröd än vitt bröd. Men det är ingen farlig metod.

Mia säger: hej, jag är bara 19, 164 lång väger 86 kg. Vet att det är för mycket, har alltid varit överviktig är det svårare för mig att gå ner då? vill verkligen bli smal, vilken är bästa metoden?

   Yvonne Linne säger: Den bästa metoden för att gå ner i vikt är att äta varierad kalorisnål mat. Det är alltid svårt att lägga om sina matvanor. men det är inte omöjligt.

susanne säger: Hej Yvonne. Hur kommer det sig att jag inte går upp i vikt trots att jag äter mycket godis och choklad. På det sättet lurar jag nästan mig själv att det är ok att fortsätta äta godis fastän jag vet att det inte är bra för kroppen.

   Yvonne Linne säger: Det kan beror på många olika saker. En orsak kan vara att du har bra gener som skyddar dig mot viktuppgång. En annan att du inte totalt sätt äter mer kalorier än andra, men att en stor del av dina kalorier kommer från godis mm.

Anna säger: Hej Yvonne... Jag vill så gärna gå ner i vikt, men hur mycket jag än vill, så fattas ändå motivationen. Låter kanske konstigt men jag prioriterar fel saker oavsett vad jag vill. Vart kan man vända sig för att få hjälp med den sidan? Reser för mycket i jobbet för att gå till en personlig tränare.

   Yvonne Linne säger: Tid är oftast det vi har för lite av. Jag tror du måste sätta dig och fundera på vad som är viktigast i ditt liv. Behöver du hjälp med detta föreslår jag i första han en psykolog.