”Går det att leva på kesomackor?”

Av: 

Zendry Svärdkrona

Hälsa

Läs chattet med Yvonne Linné

Ensidiga dieter är aldrig bra, vare sig de innehåller frukt, knäckebröd eller kesomackor. Läkaren Yvonne Linné rekommenderade istället en varierad, fettfattig kost med mycket grönsaker när hon chattade med Aftonbladets läsare.

Yvonne Linné säger: Hej nu är jag här och kan svara på frågor!

Ivve säger: Hej Yvonne! Vad tycker du är den bästa bantningsmetoden? och varför?

   Yvonne Linné säger: Jag tycker det är bäst när man äter en fettsnål och kalorisnål diet tilsammmans med motion. Vi talar helst inte om banting då det är förknippat med kortsiktig viktminskning och man vill väl inte bara gå ner i vikt utan också hålla den lägre vikten?

Stabber säger: Hejsan Yvonne! Jag är en kille som håller på med atkinsdieten, har hållt på med den 1 månad och kilon har rasat, tänkte fråga om den är farlig om man håller på en längre tid?

   Yvonne Linné säger: Ja, det kan den vara. Det är inget vi rekommenderar under en längre tid då man bland annat kan få njurproblem.

anna säger: Att bara äta frukt en dag i veckan kan väl inte vara någon större fara?

   Yvonne Linné säger: Nä men ingen större nytta heller. Det man gör när man bara äter frukt en dag är att man drar ner på kalorierna och det kan du göra med en vanlig välbalanserad diet.

säger: hej, jag är en tjej på 20 år. har sedan ett halvår tillbaka ätit efedrin, för att hålla hungerskänslan borta eftersom jag bantar... Vad finns det för risker med efedrin? Kan man få bestående men?

   Yvonne Linné säger: Kroppen går på högvarv och till sist kan hjärtat sluta slå. Efedrin är olagligt och används inte i Sverige som bantningsmedel för att det anses för farligt. Jag rekommenderar att du slutar omedelbart.

lighty säger: Hej Yvonne! har precis blivit frisk från min anorexi och försöker att inte banta bort det jag gick upp, vilket är svårt då jag inte vet vad som är normalt. jag undrar nu hur många kalorier o dagen man behöver ära för att varken gå upp eller ner om man är 18 år, 170 lång och väger runt 55 kilo. Mvh bella

   Yvonne Linné säger: Om du har haft anorexi tycker jag att du ska ta kontakt med en dietist (via vårdcentralen) som personligen kan ge dig råd om hur du ska äta.

tess säger: Jag har en kompis som svälter sig, hon blir bara tunnare o tunnare vad ska jag göra?

   Yvonne Linné säger: Prata med henne och förklara att du är orolig och att du tror att hon mår dåligt och behöver hjälp.

Johan säger: Hej Yvonne! Jag har under en tid levt på enbart knäckebröd, samt någon enstaka "ordinarie" måltid. Jag har lyckats gå ner ett par kilo, men undrar om det är ett bra sätt att bara leva på knäckebröd? Är det egentligen nyttigt?

   Yvonne Linné säger: Ensidiga dieter är aldrig nyttigt och det brukar inte hålla i längden därför att man tröttnar på att bara äta ett livsmedel.

alex säger: Hej Yvonne! Jag har hållt på med naturdiet ett tag nu. Blandar det med både riktig mat och frukt. Det har hjälpt mig jätte bra. Vad anser du om detta sätt att banta? Mvh.Alex

   Yvonne Linné säger: Vi brukar inte rekommendera att man blandar proteindrycker och mat då vi vet att man ofta överäter av båda. Men det verkar fungera för dig och är absolut ingenting som är farligt. Går du bara ner i en lugn takt (vi rek 0.5-1 kg i veckan) så är det bra.

Johan säger: På tal om ensidiga dieter, på vilket sätt är de inte nyttiga? Om man får i sig för mycket av en sort, leder det istället till övervikt, och svår avföring? En balanserad kost av allt möjligt borde vara bättre, men det låter fetare?

   Yvonne Linné säger: Ensidig kost som tex knäckebröd ger lite proteiner och vitaminer vilket vi behöver för att må bra. Varför inte lägga ett mager pålägg på knäckebrödet tex. Keso lite grönsaker och en frukt så har du en hel måltid?

säger: Tycker inte du att det är idiotiskt av en tidning som AB att ens ta upp ämnet fruktbantning. Jag vet vilken skada det ger de som lider av ätstörning. Tidningarna gör att tjejer med ätstörningar blir ännu mer fixerade!! "En som lever med en anorektiker"

   Yvonne Linné säger: Både ja och nej. Jag tycker att det är värre när det står "gå ner 10 kg på två veckor med fruktdieten". Här har det ju handlat om farorna med en ensidig diet.

säger: jag har varit anorektiskt o haft bmi 12.5 när jag var 25 år. Väger 12 kg mer numera. Kan jag ha blivit barnlös pga det?

   Yvonne Linné säger: Finns en risk men kroppen är förvånansvär anpassningsbar. Jag tycker att du ska ta kontakt med en gynekolog som kan undersöka dig och svara på dina frågor.

Niklas säger: Inget verkar ju bra! Vad ska man äta då som är en bra diet? MVH Niklas

   Yvonne Linné säger: Problemet är att det finns inga snabba enkla lösningar. Engerilagen gäller – äter du mindre kalorier än du gör av med går du ner i vikt. Kaloriintaget bör bestå av en fettfattigkost med grönsaker och den bör vara variererad.

malin säger: Går det att leva på kesomackor? min kompis har ätit bara sånt ett tag nu & blivit jättesmal, men kan det vara bra?

   Yvonne Linné säger: Samma sak igen, att bara äta kesomackor blir enformigt. Det är inget något magiskt med kesomackan utan att detta är ett kalorisnål måltid.

Moderator säger: Chatten närmar sig sitt slut och det har blivit dags för den sista frågan, som kommer från Sara.

sara säger: Hur mycket ska man träna när man vill gå ner i vikt?

   Yvonne Linné säger: Beror helt på hur mycket man äter. Men vi brukar rekomedera minst 3 halvtimmar i veckan. Då kan det vara cykling promenader gympa.

   Yvonne Linné säger: KUl att chatta med er! Trevlig sommar!

Moderator säger: Tack Yvonne, och tack alla som ställt frågor. Hela chatten finns inom kort att läsa på aftonbladet.se/hälsa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert: