Träna rätt – sov gott

Hälsa

Så ska du träna

Har du svårt att komma till ro inför natten?

Här är träningen som gör att du sover bättre - och den du bör undvika.

Yoga kan vara ett bra alternativ om du vill träna sent på kvällen – och ändå sova gott på natten.
Yoga kan vara ett bra alternativ om du vill träna sent på kvällen – och ändå sova gott på natten.

Träning är inte bara bra för ämnesomsättning, vikt och hjärta, utan även för sömnen. Flera studier visar att motion hjälper oss att slappna av och koppla bort stressande tankar. Det i sin tur gör att vi somnar snabbare och sover skönare.

Forskare vid Northwestern University in Chicago i USA har undersökt träning som behandling mot sömnlöshet. De kom fram till att en timmes träning är bättre mot trötthet än en timmes extra sömn. En tidigare studie vid the Sleep Disorders Center vid Northwestern Medicine i USA visar att regelbunden träning förbättrar kvaliteten på sömnen, främst hos äldre personer. När en grupp deltagare fick utföra aktiviteter som promenader, cykling och träna i trampmaskiner sov de bättre och var mindre trötta under dagtid.

Lugn träning på kvällen

Det finns flera träningsformer som passar utmärkt om du vill komma till ro om kvällen.

– Lugnare träning som yoga, pilates och body balance är perfekta att köra lite senare på kvällen, vid sju-åttatiden, om man har svårt att sova. De hjälper dig att stressa ner och koppla av, säger Elin Ekström, personlig tränare på Träningspuls.

Däremot kan konditionsträning, där du får upp hög puls, i stället göra dig piggare.

– Alla människor är ju olika men generellt är det kanske inte så bra att träna högintensivt för sent på kvällen. Då kan ta lite längre tid att varva ner.

Glöm inte strechen

Men om du bara har möjlighet att träna sent på kvällen så är det viktigt att sätta av tid för avslappning.

– Innan man stretchar kan man lägga sig ner på en matta på golvet och bara blunda. Ta ett par riktigt djupa andetag och fokusera på dig själv.

Har du svårt att känna lugnet, när du ska sova eller bara varva ner efter träningen, kan du koncentrera dig på andningen och se till att utandingen är längre än inandningen.

– Ett bra tips är att räkna till tre när man andas in och till fyra när man andas ut. Det är bra att ha något annat att fokusera på än de tankar som kommer och går.

Johanna Björklunds

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa