Löpfrälsta författare tar sig an Tjejmilen

Bokslukare?

Då ska du hålla ett extra öga på årets Tjejmilen.

Där, mitt i massan av hurtfriska kvinnor kommer några av Sveriges mest kända författare forsa fram.

– Några av oss kommer springa med blodsmak i munnen, fyllda med killerinstinkt, medan andra, som jag, skuttar fram och njuter av den härliga gemenskapen, säger Mari Jungstedt.

När författaren Mari Jungstedt för tre år sedan fick frågan om hon kunde tänka sig att bli ambassadör för Tjejmilen blev hon först helt stum. Sen tokskrattade hon bara.

– Jag tyckte att det var väldigt lustigt för jag hade aldrig sprungit tidigare men tydligen hade någon hört talas om att jag powerwalkade och var ute och gick flera timmar i skogen varje vecka och tyckte att jag skulle passa, säger Mari.

– För mig var det lika osannolikt att bli tillfrågad om Tjejmilen som att ta på mig en folkdräkt men jag tog det som en utmaning och tror jag lyckades ganska bra, säger Mari.

Äntligen blivit frälst

Två år i rad var Mari Jungstedt ambassadör för Tjejmilen och jodå – hon sprang loppen båda åren givetvis.

Men löpfrälst - det blev hon inte. Förrän nu.

– I våras när jag varit inne i en jättelång skrivarperiod som var otroligt intensiv så kände jag att jag verkligen behövde komma igång, så jag började gå på gym och springa på löpband när det var dåligt väder, säger Mari.

Löppassen på badet blev allt längre och till slut märkte hon att hon börjat utmana sig själv.

– Det var så otroligt skönt när hjärtat fick jobba och det var extra kul att man kunde se hur långt man sprang och hur fort. Det blev mätbart på ett annat sätt och det i sig blev en peppgrej, att jag skulle springa längre nästa gång! säger Mari.

Men hon var noga med att inte hålla målen för höga och att bara tävla med sig själv.

– Risken är att man sätter ribban för högt och då blir det bara pannkaka av alltihop, säger Mari. s

En mil inget problem

Löpbandet fick henne att upptäcka tjusningen med löpning och när vädret tillåter är hon ute och springer i skogen. En mil är inte längre något problem.

– Det är underbart att gå och springa mycket så jag går, springer och går med stavar flera mil i veckan nu. Det har fått mig att må bättre i hela kroppen.

Men det är inte bara kroppen som får fördelar av löpningen.

– Jag har läst om en japansk författare som tidigare rökte 60 cigaretter om dagen men som nu är maratonlöpare. Han menar att kombinationen löpning och författande är optimalt vilket är Joyce Carol Oates håller med om. Japanen springer för att kunna sitta still och skriva flera timmar och Oates får inspiration av att springa, säger Mari.

Hur är det med dig då?

– Löpningen är perfekt när jag suttit stilla på en stol i 10-12 timmar. Jag blir andfådd och kommer igång direkt, inget krångel, bara att snöra på mig skorna. När jag springer blir jag helt blank, som en meditativ känsla som rensar skallen och det gör att jag sen ser saker när jag springer, vilket ger inspiration, menar Mari.

Författargäng

Och det var också den positiva kombinationen av löpning och författande som fick henne att kontakta sina författarkollegor.

Nu ska bland andra Åsa Larsson, Martina Haag, Denise Rudberg, Mia Törnblom, Moa Herngren och Katerina Janouch springa med Mari i årets Tjejmil.

– En del har sprungit tidigare, som Janouch som alltid sprungit och Haag som blivit biten sista åren. Mia Törnblom kom igång för ett par år sen och Denise har börjat löpa nu igen när hon gått ner en massa i vikt, men hon var en hängiven löperska i yngre år, säger Mari.

Men det är väl tveksamt om de alla kommer hålla samma takt hela sträckan.

– Vi kommer ses innan och börja springa ihop men sen kommer en del med killerinstinkt att forsa fram med blodsmak i munnen medan andra tar det lugnare, som jag, skrattar Mari.

Hur laddar ni upp då? Ses ni och springer tillsammans?

– Nej, vi har så olika liv och är så utspridda över sommaren så det är svårt att få ihop alla samtidigt. Men jag ska peppa på Gotland och kommer säkert gå eller springa 3-4 mil i veckan, säger Mari.

– Fixar jag det på 55-60 minuter är jag helt nöjd!

Mari Jungstedts 6 tips till nybörjaren:

1. Det kan vara svårt att komma igång på sommaren , men ett tips är att ge sig ut på morgonen, innan frukosten och innan allt drar igång hemma. Vill du jogga lite snabbare kan du äta en lätt frukost innan. Det är absolut lättast att lägga träningen på morgonen för då kommer man igång innan alla måsten. börja med att gå - första två veckorna raska promenader 4 ggr i veckan i en timme, rör på sig ordenligt inget strosande, rör amarna ordentligt el stavar om du kan tekniken

2. Ta tid! Börja med att t ex gå tio minuter, springa fem minuter och sen gå igen.Varva som du känner själv och ta tid - då utmanar du dig själv. Skriv upp när du kommer hem hur din runda såg ut.

3. Sätt upp mål t ex att orka jogga en mil, men sätt inte ribban för högt.

4. Spring hellre ofta och kortare än inte alls. Bara för att du inte hinner din vanliga runda på 60 minuter - spring 20 min i stället, då har du rört dig lite i alla fall.

5. Bra skor är en investering. Snåla inte på skorna! Ha skor med bra stötdämpning. Be om hjälp i affären och gå till en affär där får provspringa på ett band.

6. Försök att äta var 3-4 timme. Ät ofta men inte lika mycket så får du jämn balans över dygnet. Njut av sommarmaten och grillkvällar men ät inte all den där potatisen och baguetten utan ät mer kött, fisk och grönsaker och var försiktig med kolhydrater på kvällen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN