Män blir sjukare än kvinnor

HÄLSA

Grattis alla män. Nu har ni vetenskapligt stöd att ni faktiskt blir sjukare än kvinnor.
Forskare har upptäckt att män lider mer av sjukdomar eftersom de satsar mer på äventyr vilket gör att immunförsvaret blir lidande.

Nej, det här är ingalunda ett skämt. Forskarna vid universitetet i Cambridge är fullkomligt allvarliga när de lanserar sin teori att det faktiskt är mer synd om männen när de är förkylda. Till alla flickvänners och fruars förtret.

Männen fejkar inte

I åratal har vi sett hur mäns förkylningar förvandlats till influensa, hur huvudvärken blivit migrän och ett till synes harmlöst halsont utvecklats till halsfluss. Nu hävdar forskarna att de faktiskt inte fejkar – män blir faktiskt sjukare och dessutom är de sjuka längre.
Enligt forskarna på Cambridge University är det den gamla myten att man ska "leva snabbt och dö ung" som gjort att evolutionen helt enkelt struntat i att bygga upp lika starkt immunförsvar som hos kvinnorna. Det var ju liksom ingen idé.

Drabbas av flera sjukdomar

Upptäckten gjordes genom att forskarna la upp matematiska modeller av olika faktorer som karaktäriserar män respektive kvinnor. Undersökningen visade att män genom sin livsstil drabbas av fler sjukdomar, men märkligt nog försvagar det deras immunförsvar istället för tvärtom. När män är sjuka lägger de inte sin energi på att bli friska utan i stället koncentrerar de sig på att fortsätta kunna reproducera sig.

Tävlar mot varandra

– Män tävlar mer jämfört med kvinnor eftersom den manliga strategin är att leva hårt och dö ung, vilket betyder att de kanske investerar mindre i sitt immunförsvar, säger doktor Olivier Restif vid Cambridge.

Även de män som tycks ha ett starkt immunförsvar tjänar ingenting på det egentligen eftersom män blir sjuka ganska snart igen. I överhuvudtaget tycks hannar i djurvärlden tillhöra det svaga könet när det kommer till immunförsvaret, troligen beroende på hormonella skillnader.