Ta hand om era hjärtan

Hälsa

Tio tips som stärker hjärtat och kärleken

Ta hand om hjärtat och vårda kärleken, samtidigt.

Träningsdejta, ät chili och våga gräla emellanåt. Här får du tio tips som är bra för alla hjärtan.

Testa nya aktiviteter

Par som provar nya aktiviteter ihop får en stärkt relation. Enligt en vetenskaplig studie utförd i USA är det mycket bra för en parrelation att då och då bryta invanda mönster och hitta på något helt nytt tillsammans.

Spetsa dieten

Mandlar, avokado och ruccolasallad är tre nyttiga livsmedel som också visat sig kunna ha positiv effekt på sexlust och fertilitet. Känns det lite tröttsamt i sängkammaren så kanske det är dags för en hälsosam sallad?

Höj pulsen

När du tränar förbättras din blodcirkulation och hjärtat blir starkare och mer uthålligt. Den förhöjda cirkulationen kan leda till större njutning sexuellt eftersom könsorganen också får ett ökat blodflöde och blir känsligare. Varför inte träna tillsammans först - och kela sen?

Kärlekschocka med chili

Mat med het chili kan få din kropp att reagera som om du vore nykär. Chili innehåller ämnet capsacin som stimulerar nervändarnas känslighet, höjer pulsen, stärker hjärtat och ökar utsöndringen av endorfin. Låt het mat skruva upp temperaturen i er relation.

Återinför snabbisen

Tidsbrist, sömnbrist och stress kan göra att sexlusten avtar. En gammal hederlig snabbis är förvisso inget substitut för längre kärleksmöten, men har i undersökningar visat sig vara stärkande för sexlivet. Det behöver inte vara himlastormande varje gång. En pulshöjande liten snabbis håller lusten vid liv tills det finns tid för mer.

Träningsdejta

En amerikansk studie från mitten av 90 – talet visar att par som tränar tillsammans håller ihop längre än de som inte gör det. Att då och då ägna sig åt en gemensam sportaktivitet är bra för både kroppen och er relation. Har ni inget gemensamt intresse, kanske är det dags att skaffa ett nu?

Pys iväg och andas

När din att-göra lista känns som längst kan det kännas bakvänt att fly fältet med din partner. Men en weekendresa, eller en barnfri, oplanerad helg hemma, kan göra underverk för relation och kropp. Kravlös samvaro, sömn och tid att prata ostört gör dessutom att nivåerna av stressrelaterat hormon sjunker i kroppen.

Våga ilskna till ibland

Det är inget nederlag att gräla emellanåt, att bråka så det ryker kan tvärtom vara stärkande för en relation och förlänga livet på er båda. Amerikanska forskare har konstaterat att par som undviker att ge utlopp för sin ilska dör tidigare än de som grälar emellanåt. Och det berömda sams-sexet är ofta riktigt bra, eller hur?

Dra ett stärkande skämt

Att skoja tillsammans skapar vi-känsla, det har forskare inom den nya positiva psykologin kommit fram till. Skratt har en smärtlindrande effekt, och forskare anser att det finns ett tydligt samband mellan hur mycket vi skrattar och hur vi mår. Ju mer skratt desto mer välmående, både fysiskt och psykiskt.

Massera mera

Hormonet oxytocin ger smärtlindring, avslappning och välbefinnande. Hormonet frisätts vid kroppslig närhet. Så ta på varandra ofta, massage, smek och kramar stärker både kroppen och relationen.

Källor: Journal of Sexual Medicine, Journal of Personality and Social Psychology, Berman Women’s Wellness Center, Ernest Harburg – University of Michigan, Alan Reiss – University of Stanford, William Fry - Standford-university, www.momstoday.com, www.health.com

Mia Sahl

ANNONS

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa