Så fixar du biffiga armar

Av: Lina Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

– eller slipper gäddhänget

Tränignsexperten, boxaren och programledaren Paolo Roberto vet hur man bygger biffiga armar – eller blir av med gäddhänget.
Foto: Motimate
Tränignsexperten, boxaren och programledaren Paolo Roberto vet hur man bygger biffiga armar – eller blir av med gäddhänget.

Drömmer du om biffiga armar – eller är du bara trött på gägghänget?

Träningsexperten Paolo Roberto menar att de flesta tränar fel när de ska träna armarna.

– 90 procent gör fel när de tränar, säger han.

Armarna är en av de mer populära muskelgrupperna att träna – oavsett om du vill ha smala tonade, starka seniga, bli av med gäddhänget eller bygga biffiga.

Att ha starka armar är inte bara snyggt – det är dessutom praktiskt och nyttigt. Speciellt för oss som sitter stilla hela dagarna i jobbet.

Viktigt att tänka rätt

Men det är lätt att träna armarna fel. Många glömmer nämligen att träna den viktigaste armmuskeln av alla: Biceps.

– Om du frågar min dotter som är tre och ett halvt ”Är du stark?” så spänner hon biceps. Det är den viktigaste muskeln. Ändå tränar många inte på rätt sätt, säger träningsprofilen Paolo Roberto.

Enligt honom gör 90 procent av alla som vill bygga armar fel: De tränar alla muskler utom biceps.

– De lägger på för mycket vikter. Om du inte är tillräckligt strikt i övningen så blir det att du hjälper till med ryggen och inte får så mycket träning av biceps. Du ska koncentrerar bicepsen så mycket som möjligt. Det är när det som tyngst, säger han.

Vad gör jag för fel om jag tränar armar mycket – men ändå inte blir av med mitt gäddhäng?

– Det är fett, och botas med löpträning. Det botar allt. Det är också viktigt att äta rätt.

Vilka är de bästa övningarna?

– Jag förespråkar funktionell träning – man ska använda hela sin kropp. Det har många fördelar: Det är tidseffektivt, bara ner på marken – ”just do it” – gymmet finns där du finns! Jag tror att det är ett av de största hindren för folk, som gör att de inte tränar, att de känner att träning måste ske på gym.

– Gör armhävningar hemma på golvet varje dag – jag lovar att det fungerar.

– Med funktionell träning där du använder din kropp istället för en massa maskiner så sätter du ihop kroppen och muskulaturen och bygger en kropp som blir helare. Det gör att du får mindre ont, blir piggare och starkare.

– Om du bara tränar biceps så lär sig inte de musklerna samarbeta med andra muskler.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN