Så mycket koffein är det i din choklad

HÄLSA

Svenskarna älskar sina fikaraster. Vi får i oss nästan mest kaffe i världen per dag näst efter finnarna. En kopp om dagen är lagom för hälsan säger vissa medan andra menar att tre koppar kaffe är bra för hjärtat.

Foto: Nästan 80 procent av världens befolkning dricker någon koffeinhaltig dryck varje dag.

Nästan 80 procent av världens befolkning dricker någon koffeinhaltig dryck varje dag. Det är inte ovanligt att det slinker ner både två och tre koppar kaffe under dagen och en kopp kvällste. Om du känner dig trött på eftermiddagen innan du ska gå och träna kanske det även blir en energidryck. En del säger att de inte kan starta dagen utan sin kopp kaffe utan att få huvudvärk. De blir pigga och klara i huvudet av koffeinet.

Koffein är vanebildande

Man brukar säga att koffeinet inte är beroendeframkallande men att det är vanebildande. Det vill säga att om du på ett enklare sätt kan bli av med din vana till skillnad från ett beroende. Det räcker med att du har uppehåll från koffeinet i några dagar för att bli av med tröttheten och huvudvärken. Om du dricker för mycket koffein kan det istället för att ge den pigga effekten till slut göra att du känner dig håglös och trött.

Det är inte bara i kaffe som vi hittar koffein utan även i te, choklad, olika mediciner, värktabletter, läsk och energidrycker.

Kaffe - nyttigt eller inte?

Forskningen går dock isär ibland. En del säger att det är nyttigt med kaffe medan andra säger tvärtemot. 2008 publicerades en spansk studie där man sa att två till tre koppar om dagen håller hjärtat i trim. Studien gick ut på att se om det fanns något samband mellan för högt intag av koffein och för tidig död. Men studiens resultat visade motsatsen. Där kunde man se att de som drack två till tre koppar om dagen hade en 25 procent lägre risk att dö av hjärtkärlsjukdomar än de som inte drack något kaffe alls. Det var först vid sex koppar om dagen som kaffedrickarna hamnade i samma klass som de som inte drack kaffe.

Oavsett vad studier och forskning säger kan du själv testa dig fram och dra dina egna slutsatser över hur just din kropp reagerar.

Källa:sparkpeople.com

Shirin Rågby Djavidi