Svettigt värre på gymmet?

Av: 

Shirin Rågby Djavidi

Hälsa

Därför svettas du mer än kompisen bredvid

Har du funderat över varför vissa svettas mer än andra när de tränar? Enkelt, det beror på hur pass vältränad du är. Eller?

– Till viss del, men det beror på en rad andra saker också, säger Jonas Gustrin, träningsexpert, naprapat och lärare i fysiologi och träningslära på Personal Training School.

bland svettas man jättemycket, ibland nästan ingenting.
bland svettas man jättemycket, ibland nästan ingenting.

Ibland svettas man jättemycket, ibland nästan ingenting samtidigt som grannen som har tränat exakt samma sak ser ut som en överkokt kräfta.

– Vad som händer i kroppen när du tränar eller gör något annat fysiskt ansträngande är att du börjar aktivera dina muskler. När vi skapar muskelenergi får vi en bieffekt, det vill säga värme, säger Jonas Gustrin.

Det är inte så att vi bara börja läcka vätska i form av svett när vi rör på oss, utan det är blodet som värms upp och när blodet når de ytliga blodkärlen på huden värmer det upp svetten som sedan avdunstar. Och det är först när det avdunstar som vi kallar det för svett. Det gör att vi kyls ner.

Blodet värmer även upp luftlagret närmast huden. Det är därför det känns så skönt när vi till exempel springer och det är en lätt bris. Då svettas vi egentligen hela tiden, men vi upplever det inte förrän vi stannar upp och till exempel knyter skosnörena då luften står stilla.

Men vad beror det nu på att en del svettas mer än andra?

– Dels beror det på vår kroppsform. En person som är lång har en större hudyta än någon som är kort och har därmed lättare att avdunsta. Sen har människor olika hög förbränning. Det beror också på hur pass många muskelgrupper du använder samtidigt. Kvinnor kan påverkas hormonellt under till exempel mens eller ägglossning. Det kan vara en av anledningarna varför kvinnor generellt svettas mindre än män. Överviktiga får jobba stenhårt och svettas oftast mer, säger Jonas Gustrin.

– Om man har druckit dåligt under dagen blir det svårare för kroppen att göra sig av med vätska. En del kan ju se ut som kokta humrar efter ett pass och det kan bero på att när musklerna värmer upp blodet och når de ytliga blodkärlen finns där inget svett att värma upp och då blir de istället högröda och liksom överhettade, säger Jonas.

De som tränar mycket eller de som inte har tränat alls och kommit igång upplever att de även kommer igång med svettningen. När vi reser till ett varmt land, från vårt alltför ofta kalla klimat, kan det ta upp till två veckor innan kroppen vänjer sig vid värmen. Det beror på att mängden blodvätska minskar eftersom svettmängden ökar. Kroppen måste prioritera nedkylningsprocessen och tar därför vätska från blodet till svettkörtlarna. När kroppen vant sig återställs vätskenivåerna till normalt.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert: