Därför stramar brallan

HÄLSA

5 skäl till viktuppgång

Foto: Sitter jeansen lite för tajt? Kolla igenom dina vanor och se om du förändrat något.

Att vågen visar lite extra efter semestern eller någon högtid när vi ätit mycket mat är inte så märkligt. Mer retligt är det när kläderna börjar strama ”utan anledning”

– Lägger man på sig några kilo långsamt beror det på att man gjort någon liten ändring i sin vardag, förklarar Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson.

5 vanliga viktfällor

1. Stress

Det är svårt att hinna planera in bra mat när livet går för fort. Hämtmat och halvfabrikat är räddaren i nöden stressiga dagar.

– Mat som ger mycket kalorier, och inte så mycket näring, säger Josefine Jonasson.

Är du hänvisad till take away – undvik friterad mat och feta röror.

2. Nya matvanor

När allt går som på räls är det lätt att börja slarva. Unna sig en bulle här, en chokladkaka där.

– Visst kan man äta bakverk och godis ibland, men blir det för mycket går man upp i vikt.

Ta kontroll. Bestäm hur mycket du ska äta per vecka och håll dig till det.

3. Flytt

Att flytta innebär ofta ändrad resväg. Är du van att ta bussen och byter till bil, går du lite färre steg varje dag. Något som på sikt påverkar vikten.

– Det kan verka obetydligt, men de små valen avgör vad vi väger.

4. Skippad träning

När man väl fått in vanan är det lätt att hinna med träningen. Men det krävs så lite för att stjälpa rutinen: en långdragen förkylning, en hektiskt jobbvecka eller tappad lust.

– Slutar man träna måste man justera maten också. Åt du ett extra mellanmål när du tränade? Sluta med det, så borde du hålla vikten, tipsar dietist Josefine Jonasson.

5. Nytt jobb

Vi spenderar en stor del av vår vakna tid på jobbet. Ändrade arbetsförhållanden kan påverka vikten. Försök att röra på dig, även om du sitter på ett kontor hela dagarna: Stå upp vid skrivbordet, gå till din kollega i stället för att mejla och ta alltid trapporna, inte hissen.
 

Fler tips om hur du påverkar vikten får du på Viktklubb.se