Solkräm med zinkoxid stoppas

Av: 

Emma V Larsson

Barns hälsa

Apotekets solskydd för barn finns med på listan

Solkrämer med zinkoxid får inte säljas i Sverige. Nu stoppar Läkemedelsverket tio företag som ännu inte dragit in sina solskydd med det förbjudna ämnet.

Att använda zinkoxid som skydd mot UV-strålning är, enligt lag, förbjudet i Sverige. Ändå visade en utredning från 2008 att tio företag fortfarande använder sig av det förbjudna ämnet i sina produkter. Nu förbjuder Läkemedelsverket dessa företag att använda sig av zinkoxid och de måste snarast stoppa sin försäljning av dessa produkter.

Saknas tester

Anledningen till att zinkoxid är olagligt att använda som UV-skydd beror på att fullständiga tester av ämnet ännu inte är gjorda.

Monica Tammela, enhetschef vid Enheten för Kosmetika, Läkemedelsverket, berättar att att det måste garanteras att ämnet är ofarligt som skydd mot UV-strålning, innan det används.

– När det gäller UV-skydd krävs det en extra säkerhet och ämnen måste granskas i förväg som en försiktighetsåtgärd.

Med på listan finns bland annat ACO Barn Sollotion, som säljs på Apoteket. Så fort utredningen startade förra året stoppade de sin leverans av produkten. Nu är det upp till Apoteket att plocka ner solkrämen från hyllorna.

Även produkter från företaget CCS Clean Chemical Sweden AB är berörda av beslutet.

– Vi har hållit en dialog med Läkemedelsverket om detta sedan utredningen startades för ett år sedan. Vi följer självklart deras rekommendationer och inför säsongen 2009 arbetar vi med andra verksamma ämnen i våra solprodukter, berättar Jonas Nilsson, vid CSS.

Granskning pågår

Än så länge vet alltså inte Läkemedelsverket om zinkoxid är skadligt eller inte.

– Det pågår en granskning av ämnet just nu. Men det finns ännu frågetecken så de berörda företagen måste stoppa sin produktion av detta inom två veckor, säger Monica Tammela.

Till saken hör att zinoxid är lagligt att använda i andra produkter. Det förekommer bland annat i ett stort antal hudprodukter. Exempelvis kan zinkoxid användas som vitt färgämne.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Barns hälsa