Ny studie kopplar mobilprat till cancer

Av: 

Sofia Ström

Hälsa

”Långtidsanvändare har förhöjd risk för hjärntumör”

Det finns en koppling mellan mobilpratande under en lång tid och hjärntumörer.

Det kommer den största studien av mobilanvändade hittills att visa, skriver The Telegraph.

Studien ska presenteras av WHO i slutet av året.

Studien kommer att presentera bevis på att personer som pratar mycket i mobilen och har gjort det länge löper en högre risk än andra att utveckla hjärntumörer senare i livet, skriver The Telegraph.

Interphone-studien har pågått i nästan tio år och har utförts i 13 länder. 12 800 personer har intervjuats i undersökningen som har kostat över 220 miljoner kronor att utföra.

"Betydande höjd risk"

Preliminära nedbrytningar av resultaten visar på en "betydande höjd risk" för vissa typer av hjärntumörer för "personer som använt mobiltelefon i minst tio år".

Resultaten är inte definitiva ännu, men ledarna för studien säger att när det är det så kommer rapporten att innehålla "en uppmaning till hälsovården".

Professor Elisabeth Cardis, Interphones internationella samordnare, uttrycker sig försiktigt än så länge:

– Utan definitiva resultat och i ljuset av ett antal studier som visar – om än i begränsad skala – på en möjlig effekt av elektromagnetisk strålning, så är försiktighetsåtgärder viktiga, säger hon till tidningen.

Inget förbud för barn

– Jag är därför generellt positiv till att man begränsar barns användande, även om jag inte vill gå så långt som att förbjuda mobiltelefoner.

Cardis säger också att hands-free och begränsning av mobilanvändandet är bra sätt att minska på strålningsrisken även för vuxna.

Interphone-studien har undersökt kopplingen mellan mobiltelefonanvändande och tre olika sorters hjärntumörer och en tumör i spottkörteln.

Sammanställningen är som sagt inte klar – men The Telegraph har tagit del av några resultat.

Osams om slutsats

I sex av åtta delstudier fanns en viss risk för gliom (den vanligaste formen av hjärntumör) bland trogna mobiltelfonanvändare. I en av studierna var risken 39 procent större.

Och i två av sju delstudier av akustikusneurinom, tumörer på hörselnerven, rapporterades en högre risk bland personer som använt mobiltelefoner i över tio år. En svensk rapport anger risken som 3,9 gånger högre.

Resultatet skulle egentligen ha presenterats för över ett år sedan – men forskarna kan inte komma överens om vilken slutsats de egentligen har kommit fram till.

Nu ska dock resultatet vara skickat till en vetenskaplig tidning och resultatet förväntas publiceras innan årsskiftet.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert: