Så lätt fixar du drömkroppen!

HÄLSA

15 bästa experttipsen!

För att uppnå bästa resultatet med din viktminskning gäller det att ha koll på maten, träningen och motivationen. Här laddar Viktklubb.se:s experter upp med sina bästa tips.

"Tallriksmodellen fungerar i alla lägen"

Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson vet hur du får kalorikoll.

Ät frukost. De som äter frukost äter oftast nyttigare under dagen. Om man hoppar över frukosten så är det lätt att man kompenserar genom att äta mer mat under dagen. Gröt eller fil/yoghurt med müsli och en eller ett par grova mackor med magert pålägg är utmärkt frukost!

Ät regelbundet. Frukost, lunch, middag och några mellanmål håller blodsockret på en jämn nivå. Då slipper du sötsuget och undviker lättare onyttigt småätande.

Drick. Glöm inte att dricka ordentligt – det är lätt att blanda ihop törst och sug. När Du är sugen på något, prova först att dricka ett par glas vatten. Vatten kan även dämpa de värsta hungerkänslorna, så två glas innan maten är en bra idé. Tänk bara på att söta drycker innehåller en hel del kalorier – håll Dig till just vatten alltså!

Gå efter tallriksmodellen. Halva tallriken grönsaker, en fjärdedel protein och en fjärdedel kolhydrater är en bra metod för en sund viktminskning. Det ger dig bra balans på maten och funkar i alla lägen – på krogen, hemma vid middagen eller på picknicken.

Godis är okej. Kom ihåg att det är okej att unna sig godsaker ibland men det gäller att välja sina tillfällen. En chokladkaka spelar inte så stor roll i långa loppet, men du kan inte äta en varje dag.

"Hellre lite än inget alls"

Viktklubb.se:s motionsexpert Shirin Rågby Djavidi delar med sig av sina bästa träningstips.

Träna regelbundet. Kontinuitet i träningen är A och O. Spåra inte ur om du missar ett träningspass och strunta i att motionera på två veckor för att ”allt ändå är förstört”. Hellre lite än inget alls.

Få upp flåset. Kombinationen styrketräning och konditionsträning är det bästa sättet att gå ner i vikt. Varva intensiva, till exempel kortare löppass på 10 till 20 minuter, med lågintensiva entimmespromenader och styrkepass. Hur ofta du ska träna beror på hur mycket du tränat innan. Men har du tränat två gånger i veckan i flera års tid utan att minska i vikt är det absolut läge att höja träningsdosen med något extra pass i veckan.

Skaffa dig en träningspartner. Sätt dig ner tillsammans med en kompis och boka ett antal träningspass. Det blir roligare att träna med en kompis och svårare att fuska.

Prova en ny motionsform. Den gamla tumregeln att omväxling förnöjer gäller fortfarande. Välj en aktivitet som du aldrig testat förut, till exempel dans eller klättring! Varierad träning ger bäst resultat och är skonsammast för kroppen.

Kosta på dig något nytt. Löptränar du? Köp ett par sköna skor så kommer det att kännas som du flyger fram mot hur det var när du sprang i dina gamla stumma gympadojor. Bra utrustning förenklar träningen, minskar skaderisken och gör den roligare.

”Du är värd att må bra”

Utan motivation kommer du inte långt. Gunilla Burell och Eva Fjärstedt vet hur du ska hitta den.

Hitta rätt motivation. Ändra dina vanor för din egen skull, inte för att någon annan tycker det. Du är värd att må bra, nu och resten av livet. Om din förändring är positiv för andra så är det bara en extra bonus.

Hitta rätt mål. Bestäm dig för tydliga, realistiska mål som du kan nå inom den närmaste tiden. Först när du nått målet sätter du upp nästa. Använd dig av beteendemål, till exempel: ”I dag ska jag gå till affären i stället för att ta bilen” Eller ”I dag ska jag prova en ny grönsak som jag inte brukar äta”. Det här är mål som du kan uppnå eftersom de är så tydliga och praktiska, vilket ökar ditt självförtroende.

Belöna dig själv. Belöna dig själv med något du blir glad av när det går bra för dig. En belöning till dig själv ska vara något som just DU vill göra eller längtar efter. De belöningar som innebär att man gör något roligt stärker ofta, de belöningar som innebär att man äter något är inte lika bra eftersom dessa ofta ger skuldkänslor efteråt i stället.

Skippa skuldkänslorna. Ibland är det svårare att göra som man planerat. Acceptera att det ibland blir fel och använd händelsen till att lära dig hur du ska göra nästa gång det är svårt. Ställ dig frågorna: vad var det som hände, vad gjorde jag, vad kan jag lära mig. Gör upp en handlingsplan för hur du ska göra nästa gång du får en svacka.

Våga lyckas. Tillåt dig att vara nöjd när du uppnått dina mål. Gläds åt att du har lyckats skapa vanor som du mår bra av resten av livet. Det viktiga är att ta hand om sig själv och att leva ett gott liv med en god hälsa. Var snäll mot dig själv och acceptera den du är.