Fråga psykologen

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress.

Har du frågor om psykologi skicka ett mail till: [email protected] eller skriv till: Fråga Psykologen,

Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Vad ska jag göra åt spindelfobin?

Jag har en dotter på 15 år som har stor spindelskräck. Det värsta är att hon inte vill bli botad. En spindel kan förstöra hela natten, dagen och mer därtill. Trodde hon skulle växa ifrån det, men det har bara blivit värre. Vad ska jag göra?

Oavsett vilket problem man har måste man vilja bli av med det för att göra något åt det. Det enda du kan göra är att prata med din dotter när hon inte upplever denna skräck. Ge henne alternativ till vad man kan göra.

Det bästa är om hon kan gå med på ett första samtal hos en kognitiv beteendeterapeut som arbetar med spindelfobier så hon där får information om hur en behandling kan se ut för just henne. Hon måste känna att hon kan ha något att vinna på att bli av med sin fobi.

Jag är rädd att jag ska få panik

Det har hänt ett antal gånger att jag på bussen eller tunnelbanan fått en känsla av att jag ska svimma eller att jag håller på att få panik. Jag får hjärtklappning, blir ”pirrig” i kroppen och det känns som att jag inte får något syre. Detta är mycket obehagligt och jag har nu börjat oroa mig för detta innan jag stiger på bussen eller tunnelbanan. När detta händer känner jag att jag måste stiga av på en gång.

Det låter som att du lider av paniksyndrom med agorafobi. Detta tillstånd har oftast startats av stress och innebär att man är rädd för att få panik i situationer där man inte kan få hjälp om det skulle hända.

Sök din psykiatriska öppenvårdsmottagning. Behandling finns för detta, antingen genom kognitiv beteendeterapi och/eller medicinering.