Träna i grupp – bli lyckligare

Publicerad:
Uppdaterad:
Gruppträning kan öka känslan av lycka.
Foto: colourbox
Gruppträning kan öka känslan av lycka.

Hälsa

Att träna tillsammans i grupp ökar mängden må bra-endorfiner som normalt utsöndras under fysisk träning, visar en ny studie.

Det har länge varit känt att kroppen under fysisk träning utsöndrar endorfiner och att dessa kan skapa lyckokänslor efter träningen.

Dessa endorfinerna skyddar också mot smärta.

I en studie gjord av en forskargrup från Oxforduniversitetet undersöktes tolv roddare efter ett hårt träningspass. Resultatet visade att de som rodde ensamma klarade mindre smärta än de som tränade tillsammans.

Forskarna tror att mängden endorfiner ökade av effekten att ro tillsammans och att den gruppen därför hade en högre smärttröskel, skriver BBC News.

”Gruppträning fungerar”

Endorfinet som utsöndras under fysisk träning tros därmed kunna öka prestationsförmågan hos människor, men forskarna tror också att endorfinet kan vara mekanismen som skapar den känsla av lycka som man kan få av att exempelvis dansa och skratta.

– Resultaten visar att mängden endorfin som utsöndras är klart högre inom gruppträning än individuell träning, säger Emma Cohen, en av författarna till studien.

– Vi vet från tidigare erfarenheter att det är bra för människor att träna i grupp på många sätt, det är motiverande och socialt. Gruppträning fungerar verkligen, säger psykoligen Carole Seheult från British Psychological Society, skriver BBC News.

Publicerad: