Hej då, halsbränna

HÄLSA

Jul- och nyårshelgen är kalas – även för halsbrännan

Svider det i strupen nu igen?

För många får jul- och nyårshelgens excesser en sur baksmälla – halsbrännan.

Foto: Håll syraattackerna under kontroll.

Statistik från Apotek Hjärtat visar att vi köper mer receptfria mediciner mot halsbränna årets sista veckor än annars under året.

Om du brukar få halsbränna är det lika viktigt att tänka på hur du lever som att vara försiktig med vad du äter.

Här får du några enkla knep för att komma på banan igen.

Ät smått och regelbundet

Efter en matfrossa kommer halsbrännan ofta som ett brev på posten. När magen är väldigt full kan magsyra pressas upp i matstrupen. Försök därför att äta små och regelbundna måltider över dagen, hellre än att få i dig all energi vid frukost, lunch och middag. Se bara upp med att äta för sent!

✓ Skippa alkoholen

Att dricka alkohol är en dålig idé om du har problem med halsbränna, särskilt om du dricker ofta eller stora mängder. Ta det särskilt lugnt med den starka snapsen. Risken att drabbas ökar nämligen procentuellt med mängden alkohol du dricker.

✓ Kasta korsetten

Visst vill man vara extra fin på nyår, men klä dig bekvämt. Tighta kläder som stramar åt runt magen kan pressa upp magsyra i matstrupen. Strunta i skärp och underkläder som sitter åt för hårt.

✓ Fimpa

Rökning skadar inte bara hjärtat och lungorna utan också matsmältningssystemet. När man röker minskar bland annat salivproduktionen. Saliv hjälper till att skölja ur magsäcken och innehåller bikarbonat som är en naturlig syra-bekämpare.

✓ Använd värktabletter sparsamt

Antiinflammatoriska preparat kan, om man äter dem regelbundet, trigga halsbränna. Det finns också en del receptbelagda tabletter som kan ge halsbränna – kolla med din läkare hur dina mediciner kan påverka magen.

✓ En till anledning att gå ner i vikt

Övervikt kan bidra till halsbränna. Experterna är inte helt säkra på varför, men en teori är att överskottsfettet sätter tryck på magen. Feta löper tre gånger så stor risk att drabbas av halsbränna som normalviktiga.

Källa: Health.com