Sola – det förlänger livet!

Sola en kort tid varje dag och du kommer att leva längre.

Enligt en ny undersökning är risken att du dör i förtid dubbelt så stor – om du inte solar.

– Man ska sola dagligen och man ska sola en kort tid mitt på dagen, säger Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska institutet och en av männen bakom studien.

En ny studie har följt 29 000 svenska kvinnor under en 20-års period. Studien visar att solen faktiskt är bra för vår hälsa. Kvinnorna som solade en liten stund varje dag minskade risken för blodpropp, diabetes och livmoderhalscancer. Samtidigt ökade chansen för dem att leva 20 år längre – jämfört med de kvinnor som undvek solen helt och hållet.

– Vår hypotes är att D-vitaminet som man får genom att sola, skyddar kvinnorna mot dessa sjukdomar och därmed förlänger deras liv, säger Pelle Lindqvist, som gjort studien tillsammans med avdelningen för onkologi vid Lunds universitet.

Sola solarium

Till och med att sola i solarium visade sig vara bra för hälsan.

– Vår rekommendation är att dricka lunchkaffet i solen. Då solar du rätt mängd tid och du gör det mitt på dagen, säger Pelle Lindqvist.

Enligt Lindqvist är de solrekommendationer från strålsäkerhetsmyndigheten som finns i dag "ett stort misslyckande". De hänvisar till att man ska hålla sig i skuggan mellan 11-15 och smörja in sig rikligt med solkräm samtidigt som man bär hatt och kläder.

Enligt Lindqvist är det bra att sola lite varje dag, så länge du undviker att ligga och steka i flera timmar. Den rädsla som svenskar har har för solen har resulterat i att fler personer blivit sjuka – och inte tvärtom.

"Riskfaktor att inte sola"

– Det är en riskfaktor att undvika solen för då får man d-vitaminbrist. Vår studie visar att de som solar lite varje dag får bättre hälsa och lever längre, säger Pelle Lindqvist.

Så om du vill leva längre, se till att dricka kaffet ute i solen, då får du den D-vitamin-boost som du behöver!

Undersökningen har gjorts genom att kvinnorna har fått svara på frågor om hur de solar på sommaren, på vintern, i solarium och utomlands, och hänsyn har tagits till faktorer som övervikt, alkohol, rökning, motion, ekonomi och utbildning.

Publisert: