Bryt gamla mönster

HÄLSA

90 procent botas på några timmar med kognitiv beteendeterapi

Den behandling som används för att bota fobier heter kognitiv beteendeterapi (KBT). På bara några timmar botas 90 procent av de som söker hjälp. I korthet går behandlingen ut på att gradvis utsätta sig för det som är skrämmande.

– Vid första besöket pratar vi bara. Om vad som händer och hur personen känner och tänker i den skrämmande situationen. Sedan går vi igenom behandlingen och pratar om vad man vill uppnå, till exempel att kunna gå ut i naturen, säger Hälsas psykolog Kerstin Hellström.

Målet är att bryta gamla tankemönster och att ändra sitt beteende i vardagen. Vid nästa besök är det dags för själva konfrontationen.

– Det brukar gå ganska fort. När en spindelfobiker kommer hit och får se spindeln tycker hon att det är hemskt, men efter bara ett litet tag vänder det. Många börjar tycka synd om, eller hitta på smeknamn åt de djur som de nyss var skräckslagna inför.

Får hemläxa

Efter behandlingen, som tar ett par tre timmar, får man hemläxa. Det kan vara att träna på att sitta ute trots att det finns getingar där, att gå i högt gräs där det kan finnas fästingar eller att våga släppa ut eller döda en spindel. Det viktiga är att inte fly och att inte fortsätta att undvika situationer eller platser som tidigare varit skrämmande.

– Man behöver inte börja älska spindlar eller getingar och man kan fortsätta att vara rädd – men det får inte störa ens liv!

8 steg så kan du behandla dig själv

Helena Bohlin , [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM